frederik yakima ipa
BİRA,  İÇKİ

Tuborg Frederik Yakima IPA

Puff çok konu var ya, nereden başlasak?

Frederik’den başlayalım. Frederik bir abimizin adı. Bu seri de Tuborg’un ilk Brewmaster’ı bu abimiz Frederik adına özel bir koleksiyon. 4 farklı çeşidi vardı Brown Ale, Marzen Lager, India Pale Ale, Wheat IPA son biri daha eklendi; Yakima IPA.

Yakima IPA ale türü bir bira. Ale türü biralar oda ısısında fermante olur ve maya mayşeye (bakınız mayşeleme, fermentasyon) yukarıdan eklenir. Evde yapılan bira mayaları ale mayalardır, maya kovanın üstüne serpilir ve oda ısısında fermentasyon gerçekleşir. Ipa da India pale ale kısaltması. Burada pale ale bakır – bronz renk arasında açık renkli İngiliz biraları için kullanılan bir terim. American pale ale de ünlüdür bu arada. India pale ale de adı üzerinde Hindistan ile alakalı. 1800’lerde İngiltere’den gemilerde Hindistan’a gönderilen biralar yolda bozulunca daha yüksek alkollü ve daha fazla şerbetçi otu ekleyerek India pale ale oluşturuyorlar.

Daha fazla şerbetçiotu ekleyince ne oluyor ki?

Bira yapımı için malt (ya da tahıl), su, maya ve şerbetçiotu gerekir. Şerbetçiotu ısırgangiller ailesinden çam kozalağı görüntüsünde çiçekleri olan bir bitki. Dişi çiçekleri sonbaharda toplanıyor, biraya acı (bitter) tadı veren işte bu çiçekler. Çekler ülkelerinde bol yetiştiği için biraya katmayı ilk kez düşünmüşler. Farklı ülkelerde yetiştirilen farklı şerbetçiotları biraya kendine has bir aroma veriyor bunun yanında biranın çabuk bozulmasını engelliyor. Tabi her biranın bir kulak memesi kıvamı var; az şerbetçiotu tahıl tadının çok gelmesine, fazlası acılığın artmasına neden olur.

frederik yakima ipa

ABD’de yetişen şerbetçiotlarının bazıları turunçgil aromalı karakterde oluyor. Frederik Yakima Ipa da ABD’de Kızılderililer’i barındıran Yakima Vadisi’nde üretilen şerbetçiotlarını içeriyor. Arka etiketinde çam, narenciye, tropik meyve notları olduğu yazıyor.

Ale biraları şişede hafifçe yuvarlayarak bardağa koymak, dibinde bir miktar bırakıp, dibini ayrı içmek ya da iyice çalkalayıp yine bardağa boca etmek önerilir. Fotoğrafı çekerken dışarıdaydım şişeden idare ettim artık.

Frederik Yakima Ipa greyfurt suyu içiyorum gibi, acılığı da yine greyfurt acılığı. Arpa dışında buğday maltı da içeriyor bu yüzden hafif tatlı karakterde hem belki tropik meyve aromaları da buradan geliyodur.

Eyyorlamam bu kadar.