Dünyadan
-
Tiflis Gezi Notları #1
Tiflis hem rahat ulaşımı, hem vize pasaport istememesi hem de görece ucuzluğu ile cazip bir yer, biz de gidelim dedik. Tiflise pek çok şekilde gidilebilir. Havalimanı yolu ile Kutaisi veya Tiflis olabilir. Özel araçla gidilebilir ki ben tavsiye etmem. Özel araçla gidip hiç sıkıntı yaşamadan dönebilirsiniz zaten gittiğinizde çok ilginç yerlerden gelen TR plakaları görebilirsiniz. Ancak gidip gideceğinize pişman da olabilirsiniz. Trafik çok kaotik en ufak sorun çok ama çok büyüyebilir. Zaten özellikle Tifliste kalacaksanız çok gereksiz. Batuma geçip minibüslerle geçebilirsiniz yada tren ile gidebilirsiniz. Sarptan taksi ile 30-35 Lari tren garı Batum merkez biraz daha ucuz.( https://ticket.railway.ge/) online alırsınız. 3 sınıf var 35 75 125 Gel fiyatlı yani çok…
-
Viski Peşinde Bir İskoçya Gezisi
“Viski peşinde bir İskoçya gezisi!” tanım çok afili olsa da, sırf bu amaçla bir gezi yapar mıydık? Sanırım hayır, sebebi tabi ki maliyet. Öncelikle aileden birinin evlilik tebriği, bir müşteri ziyareti ve bir konferans konuşması için zaten Londra’da olmak gerekiyordu. Fırsat bu fırsat diyerek aylar öncesinden bilet ve rezervasyonları hallettik ve araya İskoçya sıkıştırdık. Çok havalı laflar ama döner dönmez çalıştığım şirket battı 🙂 tl;dr diyenler için bu yazı alttakileri içerecek; Daha da özet isteyenler için twitter flood altta, ama daha detay için okumaya devam edin 😉 Yıllardır gezi planlayan birisi olarak çok zorlandığım bir hazırlık süreci oldu. En büyük sebebi damıtımevlerinin ebesinin nikahında olması! Harita okumadan az buçuk anlayan…
-
Gürcistan Şarap Tadım Notları
Gürcü şarapları ile tanışıklığım annaneme yardımcı olması için anlaştığımız Gürcü bakıcı ile başladı. Türkiye’nin doğusunda Karadeniz iklimine sahip bir coğrafyadan çok da büyük bir beklentim yoktu açıkçası. Yanılmışım! Hem de öyle böyle değil. Zaten bilinen en eski şarap testisi de Gürcistan’da bulunmuş. Şarap yapımı MÖ 7yy öncesine dayanıyor ve hala günümüzde bu teknikle şarap üretiliyor. Peki nedir 8000 yıllık bu teknik? Birincisi, Avrupa tarzı üretimden farkı, üzümün sapının, kabuğunun ve çekirdeğinin de üretim sürecine katılıyor olması. İkincisi ise, şarapların seramik vazolarda fermente olmasıymış. Sonuç, muhteşem. Bu arada Karadeniz iklimi genellemesinde de oldukça yanılmışım. Evet, Gürcistan Karadeniz’e kıyısı olan bir ülke fakat bağcılığın yapıldığı doğrudaki bölge mikroiklim karakteristiğine sahip Kakhevi Bölgesi.…
-
Bükreş – Romanya – 2019
Yıllardır katılmak istediğim bir konferans Ağustos 2019’da sonunda yakın bir yerde Romanya’nın başkenti Bükreş’de düzenlendi. Ankara’dan İstanbul aktarmalı Bükreş’e gittik. İstanbul’dan güzel ama Ankara’dan gidecekler için gıcık bir saatteydi uçak. İstanbul’dan sabah 7’de bir uçak var. Bu yüzden gece vakti Ankara’dan düştük yollara. Bükreş uçak ile İstanbul’dan neredeyse Ankara kadar uzak. Uçak ile dedim çünkü Avrupa’da otoyol anlamında en sıkıntılı ülkelerden birisiymiş. Belki araçla ya da otobüsle gitmek de denenebilir. 4 gün kaldık. 1 gün, gece yolculuğu yüzünden büyük kısım uykuyla geçti diğer 3 gün konferans. Konferansta 2. gün bir güzellik yapıp akşam yemeğini ünlü Parlamento Binası’nda düzenlediler. En azından bir kısmını görmüş olduk binanın. Ramada Majestik Otel’de kaldık. Burada…
-
İtalya – Amalfi Kıyısı – 2018
İtalya’ya üçüncü seyahatim oldu. İlki 2003 yılında interrail ile yalnız peynir ekmek yiyerek ve gece istasyonlarda ve büyük şehirlerde kiralık oda ve hostellerde kalarak, Fransa’dan sonra Vintimiglia, Venedik, Floransa, Pisa, Roma ve Bari üzerinden feribotla Yunanistan. Tabi bir de sırf trende uyumak için gittiğimiz adını hatırlamadığım, bulunduğumuz noktaya en uzak şehirler. Diğeri eşimle, yine interrail bileti ile ama bu sefer düzgün bir konaklama ile Milano’da kalıp günübirlik Floransa, Venedik, Roma. Bu geziden hiç unutamadığım Milano Mezarlığı hakkında da bir yazım şurada; http://e-yazi.com/?p=2 İtalya bir daha gelmeye değmez diyordum, ta ki bu siteye bir kullanıcı Napoli- Salerno – Amalfi Sahili yazısını yazana kadar -> http://e-yazi.com/?p=25 Bu yazı birçok turizm dergisinde de…
-
Tokyo’da 7 Gün – 2016
İlk kez bir Uzak Doğu ülkesini görecek olmanın heyecanıyla yola çıkıyoruz. Yola çıkmadan önce yapılacaklar arasında Onur Ataoğlu’nun “Japon Yapmış Türk Gezmiş” kitabını mutlaka almanızı tavsiye ederim. Hem keyifle okuyacak, hem de çok faydalanacaksınız… 1.Gün Tokyo Edo Müzesi Tokyo’da ilk gün, yoğun yağmur karşıladı bizi. Havaalanından Hanzamon’daki otelimize metro ile ulaşıp yerleştikten sonra, bu yağmurlu havada yapılacak en iyi şeyin müze gezmek olduğuna karar verip Tokyo Edo Müzesi’nin yolunu tuttuk. Japonya’ya adım atar atmaz hissedeceğiniz ilk şey insanlarının ne kadar güler yüzlü ve yardımsever olduğu. Müzenin girişinde tanıtım broşürünün Türkçesi var mı diye çok tereddütle sorduğumuz görevlinin ne kadar içten şekilde aradığını, bulamayınca mahcup oluşu yaşadığımız örneklerden sadece biri… Tokyo…
-
Londra – 2016
İkinci gelişim bu. İlk gelişimi yazıya dökebilseydim, British Muzeum, Darvin’in tükanı Natural History Museum, Tate Modern, detaylı Camden Town ve Brighton konusunda birşeyler karalayacaktım olmadı. E bunlar yoksa ne var? National Gallery, Imperial War Museum, Victoria & Albert Museum, London Zoo, China Town, Borough Market vs vs. İngiltere’den en çok aklımda kalan alttaki aslında. Yediğim içitiğim benim olmasın, onu da anlatacağım. Cider, elma birası da diyebiliriz, armuttan yapılanı da var. En ünlüsü ve en sık bulunananı bu; Magners. Çürük elma tadında bira kadar alkollü şahane içecek…
-
Güneyin Başkenti Nanjing – Çin -2016
Çin’de tarihi tapınakları, anıt mezarları ve doğasını gezmek , birde üniversiteleri hakkında bilgi almak isterseniz, önerim Nanjing’i görmeniz. Uzakdoğu da şehirlere genellikle bulunduğu yere göre isimler verilir, Nanjing kelime anlamı ise ”Güneyin başkenti” anlamına geliyor. Şuan ki başkent olan Bejing ise ”Kuzeyin başkenti ”anlamına geliyor. Çin’de toplam 22 eyalet var. Nanjing ise Jiangsu eyaletinin başkenti durumunda. Şangay’dan 300 km uzaklıkta olan Nanjing’e hızlı tren ile ortalama 1.5 saatte ulaşmak mümkün Hızlı tren ücreti ise yaklaşık 70 Türk lirası değerinde. Şehir de, iki büyük tren istasyonu var, bu tren istasyonları ortalama bir havalimanı büyüklüğünde, İçinde hotelden tutun da restorantlar ,marketler hatta ihtiyacınızın olduğunuz bir çok şey mevcut, bu tren istasyonlarından şehrin…
-
Beş Dağdan Ötesi: Huangshan Dağı – Çin -2016
Huangshan dağı Çinin doğusun’daki Anhui eyaletinin güneyinde 1200 metre kilometrekarelik bir alan kapsıyor.Çin’de UNESCO Dünya mirası listesine girmiş 45 tane doğa ve kültür mirasına girmiş yer bulunmakta imiş. Dünya’da Unesconun toplamda 981 tane kültür mirası yer olduğunu baz alarsak 45 tane yer bulunması sayı olarakta Çin İtalya’dan sonra bu listede ikinci sırada yer almaktadır.Çin’de ünlü bir söz vardır. Beş dağdan dönenler başka dağları gezmek istemiyorlar.Huangshan dağından dönenleer o beş dağa bile çıkmak istemiyorlarmış. Eğer Huangshan Dağını gezerseniz bu beş dağı gezmenize gerek yoktur! Bu söz Huangshan dağıının eşsiz güzelliğini anlatacak bir söz sanırım. Derin vadiler ve yüksek tepelerden oluşan huangshan dağında her saat başı iklim değişmekte bazen sisden dolayı önümüzü…
-
Kapitalizmin Başkenti Hong Kong – 2016
Uzak Doğu’daki şimdiki durağımız Hong Kong.Türkiye’den direk uçakla 9-10 saatlik uçuş ile ‘Güzel kokulu liman’ anlamına gelen Hong Kong’a varabiliyoruz. Havalimanından, Hong Kong adasının merkezi Central’a metro ile 30 dakikada ulaşmak mümkün. 7 milyon nüfusa sahip bu şehre yılda yaklaşık olarak 55 milyon ziyaretçi geliyor. İngiliz hakimiyeti sona erdi 155 yıl İngiliz sömürgesi altında kalan Hong Kong 1997’de Çin’e katılmış. İngiliz ve Çin hükümetlerin aralarında yaptığı özel anlaşmaya göre Hong Kong 2047 ‘dek Dışişleri ve Savunmada Çin’e bağlı olurken iç yönetimde özerk olacak.Hong Kong 2047’den sonra ise tamamen Çin’den bağımsız olarak kendi başına kalacak. Tabi bu kadar yıl sömürge altında kaldıktan sonra dilde, kültürde sosyal hayatta İngilizlerin etkisi bir hayli fazla.Örneğin araçların direksiyonları sağ tarafta.…