Viski Ülkeleri – Kanada, Japonya ve Diğer Ülkeler
Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi
Kanada
Kanada’da üretilen viskinin %70’ini Amerikalılar tüketiyor. Hatta Amerikan bourbon viskilerin tüketimi ancak 2010 yılında Kanada viskilerinin tüketimini yakalayabilmiş. Bu yüzden Amerika, Avrupa’nın olduğu gibi (tabi coğrafi yakınlık da burada önemli), Kanada’nın da en iyi pazarı olmuş.
Kanada’nın ilk yerleşimcileri İskoçlar olmasına rağmen sık tükettikleri içkiler elmadan yaptıkları bir nevi brendi olan applejack ve Karayipler’den gelen şeker melasından yapılan rom olmuş. Bu bilgi setinin başından beri anltattığım bir konu var; alkol için bir şeker kaynağı lazım. Dünyada en yüksek oranda şeker içeren meyve üzüm, bu yüzden şarap yapılabiliyor ve biraya göre çok daha alkollü oluyor. Elma da üzümden sonra geliyor, Avrupa’da özellikle Birleşik Krallık’da cider (elma birası) yaygın tüketiliyor.
1821’de Montreal’de ilk viski damıtımevinin açılmasından sonra aniden yenileri türemeye başlıyor ve arpa kullanılarak içki üretilmeye başlanıyor. Ancak Kanada günümüzde çavdar viskileriyle anılıyor. Alman ve Hollanda’lı yerleşimciler çavdar kullandıkları geleneklerini yeni yerleşime taşıyorlar. Daha sonra yalnız arpadan yapılan viskinin içersine çavdar da giriyor ve çok beğeniliyor.
Birçok kaynağın aksine Amerika’da içki yasakları Kanada’yı olumlu etkilemiyor, kaçak yollardan Amerika’ya Kanada’dan giriş oluyor ama bazı damıtımevlerinin batmasını kurtaramıyor bu satış. Asıl tarihte önemli noktanın Amerikan İç Savaşı’nda Amrika’da üretim olamadığı için Kanada Vsikileri’nin hem tanınması hem satış rakamları artıyor.
Kanada’da tüm tahıllar ayrı ayrı fermante edilip damıtıldıktan sonra harmanlanıyor. Temelde mısır ve ve bazen çavdar içeriği kolon imbiklerde damıtılıyor. Viski aroma verici diye isimlendirdikleri çavdar ve diğer tahıllardan üretimleri bakır ya da kısa kolon imbiklerde damıtıyorlar. Daha sonra bu ikisini harmanlıyorlar. Üretimin yüzde 99’u sekiz damıtımevi tarafından karşılanıyor. Bunlara da büyük sekizli diyorlar.
Kanada viskileri rahat içimli ve hafif. Bu yüzden kokyetllerde kullanılıyor, özellikle en bilinenlerden Old Fashined ve Manhattan. Alkol yasaklarında en sık kaçakçılığı yapılan Canadian Club çok tanınan markalardan.
Japonya
Japonya’da geleneksel içki piriçten yapılan sake ve damıtılmasıyla üretilen shochu. Karabuğday ya da tatlı patatesten de yapıyorlar. Japonların malt ile tanışmaları Avrupalıların yeni pazarlar aramak için Japonya’ya buharlı gemilerle gelmesi ile başlıyor. Japonların yalnız ticaret değil gelişmiş ülkelerin üretim süreçleri, kültürleri ve ürünlerini de toplumca kabul etmesi sayaesinde şu an dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi belki de.
Geçen gün ağabeyimle konuşurken şöyle bir genelleme yaptı bana da çok doru geldi. Japonlar çok inovatif değiller ama bir işin, ürünün herkesten daha iyi nasıl geliştirileceğini çok iyi biliyorlar. Son dönemde yaşanan gelişmelerle Japonların viskide de çok iyi oldukları tescilleniyor. 2001’de Japon Nikka’nın Youchi Single Malt iyinin de iyisi ünvanını Whisky Magazine’in bir etkinliğinde alıyor. Sonra amansız övücüler göreve başlıyor Japon viskilerini överek arşa çıkarıyorlar. Umut Sarıkaya’nın İran’ı övenlerle ilgili şu karikatürü aklıma geliyor bu durum için.
Japonya’da viski işleri o kadar büyümüş ki Jim Beam‘in aralarında bulunduğu Amerikan Beam Firması’nı Japon Suntory satın alıyor ve Beam Suntory doğuyor. Japonların viski macerası Masataka Teketsuru ile başlıyor. Ailesi sake üreticisi ve 25 yaşındayken Glasgow Üniveristesi’ne başlıyor ayrıca Campbeltown’da Hazelburn Damıtımevi’nde ve Speyside’da Longmorn Damıtımevi’nde çalışıyor. Ülkesine geri İskoç eşi Rita Cowen ve derin viski bilgisiyle geri dönüyor. Ailesi yabancı geline hiç sıcak bakmıyor ama zamanla kabul ediyorlar.
Masataka, Suntory Firması’nın Yamazaki Damıtımevi’ni kurmasına yardım ediyor. Ayrıca Yoichi Kasabası’nda kendi damıtımevi olan Nikka Damıtımevi’ni 1936’da kuruyor. Yoichi’yi seçmesinin sebebi İskoçya’ya olan benzerliği. Japon viski sektörünün iki lideri bu firmalar. Hammadde’nin yurtdışından gelmesi, Japon meşesi Mizunara’nın hem verimsiz hem pahalı oluşu fiyatları arttırıyor, bir de üzerine viski yazarlarının methiyeler düzmesiyle Japon viskileri ulaşılmaz oluyor.
Hibiki harman viskisi; Suntory’nin Yamazaki ve Hakushu Damıtımevleri’nden gelen tek malt ve Chita Damıtımevi’nden gelen tahıl viskilerle oluşturuluyor. Nikka’nın Yoichi ve Miyagikyo isimli iki damıtımevi var.
Hindistan ve Tayvan
Dünya’da en çok satan viski Officer’s Choice’muş. Ama şekerden üretildiği için viski sınıfına sokulmuyor, o zaman meşe oramalı votka ya da rom diyebiliriz. Viski tanımına uyacak olunursa Amrut Hindistan’ın çok satan gerçek viskisi diyelim.
Diğer bir viski üreten ülke de Tayvan. Kavalan tek malt viski de Türkiye’de bulunabiliyor, sanırım fiyatına uzak diyardan geldiği için uçak bileti de dahil, Lagavulin 16 ile benzer fiyatta.
<- önceki sayfa – viski eğitimi ana sayfa – sonraki sayfa ->