Karalamaca

  • viski neden pahalı

    Twitter – X Bilgisellerimiz

    Viski Neden Pahalı? Alkol Yasakları Rakı Hakkında Mayanın Endüstriyel Tarihi Maya Tarihi ve Sour Mash Likya Yolu Yemek ve İçki Eşleşmesi Berlin Uçuşu Pegasus Trolleme Cambridge Cin Damıtımevi Beefeater Cin Damıtımevi İskoçya Viski Turu Zafer Bayramı

  • tarih öncesi bira

    Tarih Öncesi Mayalama, Belçika Lambic Birası ve Jack Daniel’s

    1) Tarih öncesi bir gelenek, Belçika’nın Lambic birası ve Jack Daniel’s arasında gelin bir ilişki kuralım! 2) Mezopotamya’da bira günlük hayatın bir parçasıydı. Yeri geliyor cenazelerde sunuluyor yeri geliyor para gibi değiş tokuş için ya da ücret olarak kullanılıyor. 3) Peki mayalama işlemi nasıl yapılıyor? İlk maya nasıl bulundu? Burada Belçika’ya gidelim. Lambic tarzı birayı fermente etmek için maya kullanmıyorlar. Doğadan ya da üretilen yapıda bir şekilde bulunan yabani mayalar fermantasyonu sağlıyor. 4) Bu riskli bir iş çünkü yeterli maya, uygun zamanda fermantasyon başlatmazsa ürün çöp olur. Peki tarih öncesinde bu iş nasıl yapılıyordu? İnsanlığın en önemli buluşlarından birisi! Daha önce kullanılan kabın dibindeki tortuyu kullanmak! 5) Ev biracıları bilirler,…

  • Bira, süt ve Louis Pasteur

    Bira, Süt ve Louis Pasteur Arasında Bir Bağlantı

    1) Siyasal erk, bilim ve sanayi işbirliğine muhteşem bir örnek. Bira, süt ve Louis Pasteur arasında bir bağlantı kuralım mı? 2) Ekmek, bira mayası büyük olasılıkla bira yaparken feşfedildi. Tarih öncesi öğütme ve pişirme kapları, yazıtlar ve hiyerogliflerden anlaşıldığı kadarıyla maya o tarihlerde biliniyordu. 3) Bilimsel olarak varlıklarının kanıtı ilk Hollandalı doğa bilimci Antonie van Leeuwenhoek’in mikroskopta gördüğü, ancak canlı olduğunu çözümleyemediği yuvarlak yapılardı. 4) 1837’de Theodor Schwan’ın mikroskop altında üzüm suyunda çoğaldığını gördüğü küçük nesnelerin canlı organizmalar olduğu sonucuna vardı. 5) F.J.F. Meyen de Schwan’ın çalışmalarını sürdürerek bu mikroorganizmalara 1938’de Saccharomyces (Latince şeker, Yunanca mantar sözlerinin birleşimi) adını verdi. Ama döneminin kimyagerleri tarafından eleştirilmekten kurtulamadı. 6) Fransız mikrobiyolog Louis Pasteur…

  • icki yemek eslesme

    Yemek ve İçki Eşleşmesi

    Yemek ve içki eşleşmesi konusu bence çok çetrefilli. Katıldığım tadım etkinlikleri ve yemek – içki eşleştirme organizasyonlarında çok sorulan ve cevabı bence zor olan çok öznel bir konu. Buna rağmen herkes için kesin kurallar var gibi anlatımlar oluyor. Açıkçası içki firmaları da bu konuyu bir pazarlama kapısı olarak gördükleri için aslında asla olmaması gereken eşleşmeleri olur gibi gösteriyorlar. Genelde tadım etkinliklerinde kaçamak cevaplar verildiğini görüyorum. Bu kaçamak cevaplar hep benzer tatlardaki içki ve yemek eşleştirmesi önerip geçiştirilerek oluyor. Tabi katılımcıların da bilgiyi bir hap gibi istemesi bunda etken olabilir. Halbuki bu iş biraz da deneme yanılma işi. Peki yemek ve içki eşleşmesi bu kadar basit bir konu mu? Ben olmadığını…

  • anadolu efes pilsen

    Efes Pilsen Neden Anadolu Efes Oldu?

    Bira etiketi dışında Efes Pilsen ismini göremiyoruz artık. Efes ismini başarılarıyla tanıdığımız spor kulübü olan Anadolu Efes Spor Kulübü’nden de biliyoruz. Anadolu Efes Spor Kulübü Anadolu Grubu’na bağlı Efes Pilsen bira markasının sponsorluğunda 1976 yılında Kadıköy Spor’un devralınmasıyla İstanbul’da kurulmuş spor kulübü. Basketbol takımı 2022 itibariyle üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu. Efes Pilsen grubu, 17 Nisan 2010’da çıkarılan alkol ve tütün ürünlerinin sportif ve müzikal faaliyetlerde kullanılmasına ilişkin yasa gereği 29 Haziran 2011’de adını Anadolu Efes Spor Kulübü olarak değiştirmek zorunda bırakıldı. 2011-12 sezonundan itibaren sportif etkinliklerine Anadolu Efes Spor Kulübü adı ile devam ediyor. Peki nereden geliyor bu Efes ve Pilsen isimleri? Pilsen nedir? Neden yasaklandı? Konuyu…

  • Türk Beşleri ve Köçekçe Dinledikçe Aklıma Gelenler

    Bu bir anı yazısıdır, bilgilenmeyi beklemeyin. Dönem ödevi yapmak için bence kullanmayın. Ama eğlenceli bence yine de okuyun. 23 Nisanlarda hep bir etkinliğim oldu ilkokulda. 3 ya da 4. sınıftı zingarella diye bi şarkıyla dans gösterisi vardı mesela. Bir de Osman Yağmurdereli’nin bir şarkısıyla bir etkinlik olmuştu. Birbirlerine bakar bakar dururum. İnce giymiş giymiş üstüne … O zamanlar ilkokul 5 sene. Sonra anadolu lisesi sınavına girerdin. Zingarellayla bizim sınıftan bir kızla dans ediyorduk gösteride. Yıllar sonra Odtü’ye giden Dikmen otobüsünde gördüm kızı, normalde doktor sırası beklerken her bokunu anlatan teyze gibi diyalogçuyumdur. Ama o kıza gidip de bir selam vermedim. Bir dakika konumuz bu değil.Konunun ne olduğunu da tam bilmiyorum…

  • Ankapark ve Bende Çağrıştırdığı Bok Kokusu

    Ankara’da Anadolu Bulvarı’ndan her geçtiğimde Reis’in kelime dağarcığımızda pekiştirdiği “ucube” sıfatının cuk oturduğu Ankapark’ı görüyorum. Ve burnumun derinliklerinde ağır bir bok kokusu oluşuyor. Nasıl mı? Önce bir örnekle gireyim konuya, iyi bir durum yaşandığı anda dinlenen müzik ya da tam tersi kötü bir an yaşandığında dinlenen ve o satten sonra o an ile özdeşleşen müzikler vardır. Ya da tatlar ve kokular hatta hisler. Eski bir şarkıyı duyduğunuzda geçmişte o şarkıyı dinlerken yaşadığınız duygular tekrar canlanır akılda. İşteeee öyle bir şey. Şartlı refleks kavramına girer mi bu durum bilmiyorum. Mesela “işte öyle bir şey” sözünü okuduğunuz an aklınızda alttaki imaj oluşuyordur kesin. Eski tip bir mikrofon, papyon, efendilik, nezaket, vs. Bu…