BİRA

  • Kronenbourg 1664 Blanc Bira

    Kronenbourg 1664 Blanc Bira

    Blanc bira, Carlsberg markası altında. Bu yüzden Türk Tuborg getiriyor ve Tuborg bulabileceğiniz mekanlarda fıçı bira olarak da tüketilebiliyor. Kronenbourg, Fransız bir bira üreticisi. Fransa’da %28 ile en büyük pazar payına sahip. Ama Kronenbourg 1664 Blanc Bira, bize Polonya’dan geliyor. Ortalık karışık anlayacağınız. İlk Blanc içtiğimde bayılmıştım. Narenciye aromalı, hafif baharatsı, karemelize tatta tam bir ferahlatıcı birada olması bekleyebileceğim herşey tamdı. Mayşede buğday da olduğu için hafif muz ve egzotik meyveler de hissediliyor. İlk içiş güzeldi ama sonra acaba bu içtiğim gerçekten bira mıdır diye düşünmeye başladım. Bira yapımında katı kurallar yok. Aroma katılabiliyor, farklı tahıllar kullanılabiliyor, hatta şeker ve hatta glikoz şurubu kullanılabiliyor. Açıkçası özellikle Black’ın içindekiler kısmındaki glikoz…

  • paulaner octoberfest

    Paulaner Oktoberfest Bira

    Paulaner Oktoberfest Bira’dan önce biraz Octoberfest yani Ekim festivalinden bahsedelim. Oktoberfest bir bira festivali ve kendi kategorisinde dünyanın en büyüğü. Her yıl Münih, Bavyera, Almanya’da düzenleniyor. Pandemi öncesine kadar dünyanın dört bir yanından altı milyondan fazla insanın katıldığı, Eylül ortasından veya sonundan Ekim ayının ilk Pazar gününe kadar süren 16 ila 18 günlük bir festival. Oktoberfest, 1810 yılından beri düzenleniyormuş ve Bavyera kültürünün önemli bir parçası. Etkinlik sırasında büyük miktarlarda Oktoberfest birası tüketiliyor. Wikipedia’ya göre, 2014’teki 16 günlük festivalde 7,7 milyon litre tüketilmiş. Tabi bir sürü geleneksel yiyecek de festivalde alanında mevcut. Paulaner Octoberfest bira 1818’den beri üretiliyormuş. Oktoberfest Festinali’nin resmi biralarından birisi. Birçok marka var tabi Octoberfest ismi ile…

  • strongbow cider

    Strongbow Cider

    Hemen belirteyim cider, saydır diye okunuyor. Ülkemize gelen tek cider Strongbow Cider sanırım. Yerli markalar da var tabi. Cider konusunda daha detay bir yazı şuradan ulaşılabilir -> Cider Nedir? Elma Şarabı, Meyve Şarabı, Elma Birası Mı? Linke gitmeyecekler için azıcık detay verelim. Cider temel olarak elmadan yapılıyor. Farklı ülke standartlarına göre ve farklı markaların içeriğindeki elma oranları ve elma çeşitleri değişiyor, dolayısıyla tadı da değişiyor. Bu yüzden çok farklı tatlarda cider var. Cider şişesi, gazı, rengi ve raflardaki yeriyle bira ile karıştırılabiliyor, şarap ve bira arası bir ürün diyebiliriz. Strongbow Cider dünyanın %15, İngiltere’nin %30 pazarına hakim. %34 elma suyu içeriyor. Ya alkol üretmek için ya da şişelenmeden önce tatlandırmak…

  • cider banner

    Cider Nedir? Elma Şarabı, Meyve Şarabı, Elma Birası Mı?

    Türkiye’de cider fazla bilinmiyor. 33’lük şişede afilli marketlerde Strongbow bulunabiliyor. Bir de bildiğim Sevilen’in ağzı şampanya tıpalı köpüklü elma şarabı var. Tamamen tatmak için almama rağmen bir yılbaşı akşamı kutlama tadında patlatmıştık. Herkes çok sevdi tadını, yarı tatlı beyaz şaraba maden suyu eklemiş gibi düşünün :). Bir de Sevilen’in 33’lük şişede elma ve armut cider var. Galiba. Zannımca… Hemen telaffuzla başlayım; “saydır” diye okunuyor. İlk İngiltere’de tanıştım kendisiyle. Magners Cider içmiştim, çürük elma tadındaydı, önce bir gerildim, yanlış birşeyler var dedim. (Sonraki ziyaretlerden birisi -> http://e-yazi.com/londra-2016) Normal tadının bu olduğunu, bozuk – bayat cider olmadığını öğrenince bir rahatlama geldi. Sonra alıştım, sonra şahane buldum ve Türkiye’ye dönene kadar birayı terk…

  • gara guzu gara

    Gara Guzu – Gara Porter Bira

    Gara Guzu Türkiye’nin ilk craft bira üreticisi. Muğla’da bir aile işletmesi olarak üretime devam ediyorlar. Büyük marketlerde, bence afilli tekellerde ve yine bence afilli restoranlarda bulunabiliyor. Ücretler yüksek, çünkü butik üretim, Efes ve Tuborg gibi bol ürünleri ve güçlü dağıtım ağları yok. Gara Guzu Gara porter tipi bira, arpa ve yulaf maltından yapılmış. Rengi siyah. Malt bol kavrulmuş. Maltlama hakkında daha detay bilgi için buyurunuz; Viski Üretim Süreci – Maltlama Porter ve Stout iki farklı siyah bira. Porter maltlanmış, stout maltlanmamış arpalardan üretiliyor. Stout biranın en ünlü ve ulaşılır olanı tabi ki Guinness. Bol kavrulduğu için kavrulmuş tatlar hakim, kimine acı da gelebilir. Tabi bu acılık acıbademdeki, yoğun kakaolu çikolatadaki…

  • Weihenstephaner Vitus

    Weihenstephaner Vitus Bira

    Weihenstephaner Vitus weizenbock tipi bir bira. Bock Almanya kökenli genelde sert lager (endüstriyel biralar lagerdir, Efes Pilsen’in pilsneri de lager tipi bira, maya alttan eklenir ve soğuk ortamda fermantasyon gerçekleşir), bazen ale (craft bira, ev tipi biralardır, yine geleneksel Avrupa biraları da ale – eyl diye okunur – biralardır, maya üstten eklenir ve oda ısısında fermantasyon gerçekleşir), en azından “weizenbock”lar da ale oluyor Detay bilgi için bakınız -> Viski Üretim Süreci – Mayşeleme, Fermantasyon. Bock biraların farklı alt tipleri var; Maibock (Mai mayıs demek oluyor ve civar aylarda üretilip, bol şerbetçiotlu oluyor ve bahar festivallerinde tüketiliyor), Doppelbock (duble bock demek ve daha maltsı), weizenbock (%40 ila 60 oranında buğday maltı…

  • varım bira

    Varım Bira

    Konu serinlemek mi, lezzetli bir içkiden keyif almak mı, sarhoş olmak mı, bir tane içip kalkmak mı, yemek yanında eşlikçi olsun mu? Bunlar göre seçtiğiniz içkiler değişir tabi. Peki Varım Bira nedere duruyor? Hepimiz biliyoruz alkol tarihi boyunca din, dil, ırk, yönetim şekli, zenginlik fakirlik farketmeden alkol devletler için güzel bir vergi kapısı olmuş. (Detay için bakınız -> Alkol Tarihi). Tabi ekonomik kötüye gidiş Türkiye’de alkolün üzerine daha büyük bir baskı oluşturuyor, din temelli politikalar de fazladan yük yaratıyor. Üreticiler de kendilerine özgü çözümlere gidiyorlar. Örneğin düşük alkollü biralar burada bir çözüm. Efes grubunda Marmara Gold, Tuborg Grubu’nda Skol Bira zaten piyasadaydı. Yakın zamanda Efes Grubu bir ürün daha çıkardı;…

  • frederik wheat ipa

    Tuborg Frederik Wheat IPA

    Gerçekten deneysel. Tuborg Frederik serisine standart başlangıç yapalım; Tuborg’un ilk brewmasterı Frederik adına özel bir seri. Brewmaster mutfaktaki şefin bira üretim tesisindeki karşılığı oluyor. Tuborg Frederik Wheat IPA arka etikette özetle şu yazılmış; 16. yüzyılda başlayan Alman buğday bira geleneği ile 1980’lerde yükselen Amerikan craft bira kültürü birleşince karanfil, muz, vanilya, ve narenciye benzeri lezzetler içeren Wheat IPA oluşmuş. 5 farklı Frederik var Brown Ale, Marzen Lager, India Pale Ale, Wheat IPA, Yakima IPA. Wheat IPA ale türü bir bira. Ale türü biralar oda ısısında fermante olur ve maya mayşeye (bakınız mayşeleme, fermentasyon) yukarıdan eklenir. Evde yapılan bira mayaları ale mayalardır, maya kovanın üstüne serpilir ve oda ısısında fermentasyon gerçekleşir.…

  • varım limonlu bira

    Varım Bira – Limon Aromalı

    Klasik Varım için geldiyseniz şuradan buyurun -> Varım Bira. Meksikalılar seviyor biraya limon katmayı. Bir sürü sebep sayan var biraya limon eklemeyle ilgili; – eskiden şişeleri dezenfekte etmeden yeniden doldurdukları için bardaklara limon sürerlermiş, bir miktar hijyen sağlamak için, – yine eskiden biralar koyu şişelerde olmadığı için güneş ışığından tadı bozulmasın diye, – metal kutulardan gelebilecek metalik tat ve kokuyu önlemek için, – sırf sevildiği için. Liste uzuyor. Bence Meksikalılar Amerika Kıtası’nın Orta Doğuluları. Onlar da bizim herşeye; çaya, lahmacuna, çorbaya, kebaba limon sıktığımız gibi biraya limon sıkıyolar. Tabi sıcak iklimde bol turunçgil yetişince de ne yapsınlar, eklemesinler mi? Limonlu Bira Sevilir mi? 2000’lerin başında Cube diye limonlu bira etiketiyle…

  • guinness bira

    Guinness Bira – Drought Stout

    Stout bira ile başlayalım Guinness stout türü bir bira. Siyah bira çeşitlerinden ikisi porter ve stout. Bol kavrulmuş malt ya da ham arpadan yapılıyorlar ve üstten fermante olan ale türü biralar. Maltlama hakkında detay bilgi şurada; Viski Üretim Süreci – Maltlama. Porter işçilerin sevdiği biraymış, ilk zamanlar tatlı karakterde olsa da sonradan sertleşen tadıyla iyi bir karın doyurucu olmuş. Güya sert porterlara stout porter denilmiş sonra ismi stout olarak kalmış. Porter türünün İrlanda versiyonu stout diyenler de var. Stout biralarda malt bol kavrulduğu için çifte kavrulmuş kuruyemiş ve kahveyi andıran bir tatta oluyor. Temelde porter maltlanmış arpadan, stoutlar maltlanmamış arpadan yapılır ve kahve aromaları stoutlardan daha yoğun alınır. Bira Köpüğü…