VİSKİ EĞİTİMİ

  • whisky labels

    Viski Etiketi Okuma

    Viski etiketi okuma havaalanında duty freede, büyük bir markette alkol bölümünde viskilere göz gidince, Kıbrıs’da markete uğrandıysa ya da uğranacaksa akla gelir heralde. E tabi viski sevip farklı tatlar denemek isteyenler için de yol gösterici oluyor. Ve pek tabi konu hakkında hiç fikri olmayıp, “her viski kendine özgüdür dostum” diyebileceklerimiz için bir referans oluyor. Önce ülkelerle başlayalım. Hangi ülkede üretildiğini bilmemiz lazım. Viski Eğitimi’nde Viski Ülkeleri ve Çeşitleri Bölümü‘nden bolca bilgi alınabilir. Etikette ülkeye dikkat edin; Amerika, İskoçya, İrlanda ve Japonya’da üretildiyse bazı tahminler yapılabilir. Daha önce deneyimlediyseniz İrlanda ve Amerika viskilerinde çok büyük farklarla karşılaşmazsınız. Japon ve tabi ki İskoç viskisinde ise etiket çok önemli, çünkü çok farklı koku…

  • viski çeşitleri

    Viski Çeşitleri

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Haydi viski çeşitlerini özetleyelim… Harman (Blended) Viski Dünyada tüketilen viskilerin %90’ı harmandır. Yalnız arpa kullanılan ve bakır imbiklerde damıtılan single maltlar ile kolon imbiklerde damıtılan tahıl viskilerini harmanlayarak her seferinde teoride aynıya yakın, pratikte aynı koku ve tat yakalayabilen viskilerdir. En bilinenler Johnnie Walker Red ve Black Label, Chivas Regal 12, Ballentine’s. Aralarında ucuz olanlar var tabi ama diğer viskilere göre daha alt kalitedir asla diyemeyiz. Zaten harman viskilerin çıkış sebebi, her seferinde aynı kalite ve tat yakalamaktır, bu yüzden sürprizle karşılaşmazsınız. Tek Malt (Single Malt) Viski Yalnız…

  • japan whisky

    Viski Ülkeleri – Kanada, Japonya ve Diğer Ülkeler

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Kanada Kanada’da üretilen viskinin %70’ini Amerikalılar tüketiyor. Hatta Amerikan bourbon viskilerin tüketimi ancak 2010 yılında Kanada viskilerinin tüketimini yakalayabilmiş. Bu yüzden Amerika, Avrupa’nın olduğu gibi (tabi coğrafi yakınlık da burada önemli), Kanada’nın da en iyi pazarı olmuş. Kanada’nın ilk yerleşimcileri İskoçlar olmasına rağmen sık tükettikleri içkiler elmadan yaptıkları bir nevi brendi olan applejack ve Karayipler’den gelen şeker melasından yapılan rom olmuş. Bu bilgi setinin başından beri anltattığım bir konu var; alkol için bir şeker kaynağı lazım. Dünyada en yüksek oranda şeker içeren meyve üzüm, bu yüzden şarap yapılabiliyor…

  • irlanda

    Viski Ülkeleri – İrlanda

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi İrlanda viskisi ve genel olarak İrlanda’nın İskoçya gibi viski ile sık anılamamasına birkaç tarihi olay sebep oluyor. Belki en önemlisi İskoç harman viskilerinin piyasada çok güç kazanması. İskoçların kolon imbik kullanarak yüksek verimde tahıl viskileri üretip, bakır imbikle damıtılan viskilerle harman yapmaları başarılı bir ticari fikir oluyor. İrlandalı birinin geliştirip patentini almasına rağmen İskoçlar ekmeğini yiyorlar. Bir yandan İrlanda’da 1800 ortalarındaki patates verimi yüzünden yaşanan kıtlık diğer yandan İrlanda bağımsızlık çabalarının İngiltere tarafından ticari olarak ambargoyla cezalandırılması da viskinin üretimi ev ülkeden çıkışını zorlaştırıyor. En büyük tüketicilerden olan…

  • amerika birleşik devletleri

    Viski Ülkeleri – Amerika Birleşik Devletleri

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Amerika deyince bir şarkıyla başlamak gerek. Bourbon diyarı Amerika… Avrupa’dan göçenler imbiklerini de kapmış gitmişler yeni acı vatana. Amerika mısır diyarı, geleneklerini getirseler de yerleştikleri yerde ne yetişiyorsa onu kullanmışlar tabi. Yeni kıtada kayıtlara göre ilk viskiyi Elijah Craig yapmış. Aynı zamanda bir bourbor viski markasıdır. Bir viskinin bourbon olması için yasayla tanımlı kurallar var; Amerika’da üretilmeli, en az %51 mısırdan yapılmalı, 2 sene meşe fıçıda beklemeli gibi.  1800’lerde küçük üretimler büyük işletmelere dönüşmeye başlamış, sürekli göçmen akını, yeni araziler açılması, bu arazilere yerleşilmesi ve tabi demiryolunun batıya…

  • iskoçya

    Viski Ülkeleri – İskoçya

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi İskoçya eşittir viski, viski eşittir İskoçya. Belki ilk İrlandalılar alkol damıttı ve olgunlaştırdı bilemiyoruz ama şu an da İskoçlar duruma hakim. Ve pek tabi konuya başlarken tarihle gireceğim. Aslında geçmişe bakınca hep yükselişler ve düşüşlerle dolu bir viski tarihinden bahsedebiliriz. Bunlar da ya coğrafi koşullar ki genelde yağış ve anlık iklim değişiklikleri oluyor ya da siyasi olaylar; vergilendirme, savaşlar ve alkol yasakları oluyor. Yani her zaman daha iyiyiye giden ve sürekli üretim ve kar artışı sağlayan bir sektörden bahsedemeyiz. Son yıllarda yani 2021 ilk yarısındayım bunları yazarken, viskinin…

  • fıçı

    Viski Üretim Süreci – Fıçılama (Olgunlaştırma)

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Üretim Süreci” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Fıçı üretiminde meşe kullanılıyor. Kolay şekil alabilen, sıvı sızdırmaz bir yandan hava alabilir olması yanında içkiye hoş koku ve aromalar vermesi de meşede tercih sebebi. Fıçı yapımında Amerikan beyaz, Avrupa kırmızı ya da nadir Japon meşesi mizunara kullanılıyor. Japon fıçılarından buharlaşma çok olduğu için genelde bitirmede kullanılır ki yalnız son birkaç yılını bu fıçılarda geçirir diyebiliriz. Farklı meşelerin viskiye verdği farklı aromalar var. Bunları genellersek; Amerika meşesi, vanilya, krema, muz, kızarmış besinler – Avrupa meşesi, kuruyemiş, meyve ve baharat – Japon meşesi, hindistan cevisi, sandal ağacı ve baharat gibi…

  • damıtma

    Viski Üretim Süreci – Damıtma

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Üretim Süreci” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Bakır İmbik Wash adını verdikleri bira benzeri, %7-11 arasında damıtılmaya hazır bir içki oluşunca damıtmaya geçilir. Damıtma, ısı yardımıyla alkol ve suyu birbirinden ayırma sürecidir. Alkol suya göre daha çabuk kaynar, yani daha düşük ısıda ki 70 küsür derecede kaynar ve buharlaşır, su bu sıcaklıkta alkol kadar buharlaşmaz. Single malt viskilerde bakır, dibi geniş, soğan benzeri, yukarı doğru daralan, bitiminde iyice daralarak boru haline gelen kol bölümü olan ve son bölümünde soğutma işlemi yapan imbikler kullanılıyor. İmbikleri alttan ısıtmak için ilk odun kullanılırdı heralde sonra kömür kullanılmış şimdilerde doğalgazla…

  • fermantasyon

    Viski Üretim Süreci – Mayşeleme, Fermantasyon

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Üretim Süreci” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Mayşeleme Mayşeleme çözünebilir şeker ve süreçte katalizör olacak enzimleri suda eritme işlemi. Ufalanmış malt 3 bazen 4 aşamalı bir mayşeleme işlemine sokuluyor. Önce 64 derecede sıcak suda ufalanmış malt dinlendirilir ve su süzülür. İkinci aşama 70-75 derecede olur ve tekrar süzme işlemi olur. Geri kalan az miktar şeker için malt 100 derece suda kaynatılır. Bu aşamadaki su soğutularak fermantasyona girmeden ilk aşamaya eklenir. İlk iki mayşelemede kahverengi şekerli bir sıvı elde edilir ki buna wort diyorlar. Şekeri alınan malt da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Tüm süreçte karıştırma işlemi yapılıp…

  • malt çimlenme

    Viski Üretim Süreci – Maltlama

    Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Üretim Süreci” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi Amaç dışı bir konuyla başlayım. Bir vejeteryan arkadaşım tahıl ve bakliyatı çimlendirerek yemeyi önermişti. Sindirimi çok daha kolay oluyor demişti. Çimlenme aşamasında nişasta glikoza dönüşür. Böylece vücudun yapacağı sindirim işleminin bir kısmı tohuma yaptırılmış oluyor, bu yüzden sindirimi daha kolay diyebiliriz heralde. 1970’lere kadar damıtımevleri arpaları kendi tesislerinde taş ya da beton bir zemine serip 2-3 gün boyunca ıslatarak çimlenmesini sağlıyormuş. Arpaların bu aşamada ters yüz edilmesi gerekiyor ki hem her tarafı nemlensin hem de küflenme oluşmasın. Bu iş tüm süreçteki en insan yoğun aşamalardan biriymiş. Saatlerce kürekle yapılan…