Viski Ülkeleri – Amerika Birleşik Devletleri
Bu sayfa “Viski Eğitim” setinin “Viski Ülkeleri ve Türleri” kategorisinde bir bölümdür. Tüm kategori ve sayfalara ulaşmak için tıklayın -> Viski Eğitimi
Amerika deyince bir şarkıyla başlamak gerek.
Bourbon diyarı Amerika…
Avrupa’dan göçenler imbiklerini de kapmış gitmişler yeni acı vatana. Amerika mısır diyarı, geleneklerini getirseler de yerleştikleri yerde ne yetişiyorsa onu kullanmışlar tabi. Yeni kıtada kayıtlara göre ilk viskiyi Elijah Craig yapmış. Aynı zamanda bir bourbor viski markasıdır. Bir viskinin bourbon olması için yasayla tanımlı kurallar var; Amerika’da üretilmeli, en az %51 mısırdan yapılmalı, 2 sene meşe fıçıda beklemeli gibi. 1800’lerde küçük üretimler büyük işletmelere dönüşmeye başlamış, sürekli göçmen akını, yeni araziler açılması, bu arazilere yerleşilmesi ve tabi demiryolunun batıya doğru ulaşması de önemli bu gelişmede.
İlk üreticiler ilk yerleşimlerden olan doğuda Pennylvannia’a yoğunlaşmışlar. 1700’ler sonunda vergi ve kayıt zorunlulukları yüzünden damıtımcılar isyan edip vergi memurlarını katran ile sıvayıp tüye bulamışlar yani çizgi filmlerdeki sahneler nispeten gerçekmiş. 1920’de tuttucu çevrelerin birlik olup başarılı kampanya yürütmeleriyle 13 yıl süren “Prohibition” alkol yasağı getiriliyor. Bira, şarap, damıtılmış – damıtılmamış içki üretmek, içmek, satmak her türlü yasak. Bu dönemde yakınlığı sayesinde Kanada ve Meksika içki ihtiyacını kaçak girişlerle karşılamış. Bu kaçakçılar arasında Al Capone da var.
1800’lerde viski olgunlaştırmak için fıçı bulmada zorluklar yaşanınca eski balık ve sirke fıçıları kullanılmaya başlanmış. Bunların tat ve kokularını yok etmek için içleri yakılırmış. Viski bu fıçılarda bekledikçe kızıl bir renk almaya başlamış ve genelde Bourbon civarında üretilen viskiler bu şekilde olduğu için bu isimle anılmaya başlamış. Bourbon ismi aslında Fransız kökenli. Amerikan İç Savaşı’nda Bourbon Hanedanlığı kuzeye destek verdiği için bu isim bir kasabaya verilmiş.
Bourbon yapılırken tüm tahıl maltlar harmanlanarak fermante ediliyor. İskoçya’daki gibi, tek tahıldan üretilmiş viskiler sonradan harman edilmiyor. Amerika’da bourbon dışında bir de Tennessee viskisi var. En ünlü isim neredeyse her filmde, dizide bir kez görünen dünyanın en çok satan ikinci viskisi Jack Daniel’s. Bourbon’dan tek farkı fıçılanmadan önce damıtılmış ruhu akçaağaçtan yapılmış kömür ile filtre ediyorlar. Bir de Gentlemen Jack var ki şişelemeden önce bir kez daha bu filtreden geçiriyorlar.
İskoç viskilerinin afilli, bourbonların ayak takımı için olduğu gerçeği Jim Beam sayesinde yıkılmaya çalışılmış. Jim Beam dünyada en çok satan bourbon markası bu arada. Uzun yıllar beklemiş kaliteli partileri şişeleyip küçük partilerde “small batch” adıyla pazarlamak ve tek bir fıçıdan şişeleyerek “single barrel” seriler üreterek karlılıklarını arttırmışlar. En ünlü bourbon markaları Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey, Woodford Reserve.
Amerika girişimciler ülkesi. Zanaatkar diyebileceğimiz küçük ve birçok tahılı kullanan küçük üreticiler çoğunlukta. Amerikan Damıtım Ensitüsü’ne göre kayıtlı 1000’den fazla damıtımevi olduğunu biliyoruz. 80’lerden sonra büyük üreticilerden sıkılanların farklı kalite, tat ve çeşitte içki ve yemek arayışına girmeleri de bu konuda etkili olmuş. Bir de damıtımevlerinin ziyaretçi karşılama merkezleri kurmaları, viski tadım turları düzenlemeleri, bu turları ve tüm reklamları viski eşlikçi kokteyl ve yemeklerle pazarlamaları bu endüstriye büyük katkı sağlamış.
Amerika yapımı filmlerde gürürüz, her partide punch vardır, aile yemeklerinden önce bir kokteyl içilir, barmenden üzeri şemsiyeli martini bardağında bi içki istenir. Yani Amerika hep bir kokteyl diyarı olmuş. Kokteyllerin şekillenmesinin başında alkol yasakları gösteriliyor. Bu dönemde dışı normal bir dükkan ama içeride gizli bir kapıdan insanların kendi alkollerini getirdikleri ve farklı karışımlar dendikleri speakeasy barlar türemiş. Yine bu dönemde güneyden ve özellikle Küba’dan kaçak yollarla rom gelmiş. Barmenler de Havai, Küba ve diğer eğlence noktalarında çalışmış ve döndüklerinde farklı kültürlerdeki şurup, meyve ve içkileri de menülerine katmışlar ve Tiki Kokteyl çağını bir anlamda başlatmışlar.
Diğer içkiler gibi viski ve özellikle bourbonlar kokteyllerde sık kullanılıyor. Bunun bir nedeni tabi daha vanilya, karamel, çikolata aromaları içermeleri ama bir yandan da Amerika’daki kokteyl kültürünün çok gelişmiş olması.
<- önceki sayfa – viski eğitimi ana sayfa – sonraki sayfa ->