Lagavulin 16 Viski Tadım Notları
Memleketimin amansız övücülerinin her daim fikir sahibi olduğu ünlü viski; Lagavulin ve pek tabii özellikle Lagavulin 16. “Üstüne viski tanımam”, “söz konusu viskiyse Lagavulin olmalı, gerisi teferruattır”lar kulağımda çınlıyor şu an.
M. Yalçın ve T Hünal’ın A’dan Z’ye Viski kitabında bir tabir vardı “jet benzini gibi”. Cumhuriyet gazetesinden Edip Emil Öymen’in Lagavulin için tabiriymiş bu. İçki aleminde emin olduğum bir şey var ki uç tatların ya büyük bir taraftar kitlesi oluyor ya da içkiyi düşündükçe midesi bulanan karşıtları. Islay Adası viskileri de tam bu karakterde oluyor.
Konulara başlamadan önce şu bilgilere bir göz atın derim;
Viski Üretimde Materyaller – Turba, İmbik, Fıçı
Viski Üretim Süreci – Maltlama
ve tabi isteyen damıtma konusuna da bir göz atabilir.
Islay Adası viskilerinde genelde maltlama işlemi turba ile yapılmış arpalar kullanılıyor. Lagavulin, Laphroaig ve Ardbeg’de islemeye maruz kalma ortalama 48 saat iken Caol Ila, Bowmore, Bunnahabhain ortama 18 saat oluyor. Bu yüzden kavrulmuş, isli tatlar Lagavulin’de yoğun.
Damıtımevi 1816’da kuruluyor. Mackie ailesi 1867’de devralıyor ve ilerleyen yıllarda Peter Mackie yönetimi üstleniyor. Lagavulin’i bol içeren harman viski markası White Horse’u oluşturuyor. Laphroaig “bu şafaktan sonra benden sana viski yok” deyince Lagavulin yanında Malt Mill damıtımevi kuruluyor sonra 1962’de imbikleri taşıyıp, şu anki ziyaretçi merkezine dönüştürüyorlar.
İmbikler yavaş ve tam kapasite ile çalışıtırılıp, alkol ile bakır teması en aza indirilerek güçlü bir aroma elde ediliyor. Bir genelleme yaparsak, bakıra temas ne kadar çoksa ve imbik boynu ne kadar uzunsa o kadar yumuşak içimli viski elde ediliyor (ör. Glenmorangie). Yine ne kadar bakırla temas az ve kısa boyun varsa o kadar yoğun aromalı viski elde ediliyor (ör. The Macallan).
1988 yılında açıklanan “Classic Malts of Scotland” yani “İskoçya’nın Klasik Malt Viskileri” listesine Lagavulin 16 yıllık şişesi ile Islay Adası’nı temsilen girince tanınırlığı artıyor. Ada’nın bildiğim kadarı ile en çok viski üreten damıtımevi Caol Ila ancak en çok single malt olarak satılan Laphroaig sonra Lagavulin. Lagavulin büyük oranda single malt olarak şişeleniyor, tabi harman viskilere de katılıyor.
Şeri fıçıda bekleyen Distillers Edition, 2002’de 12 yıllık, 2016’da 8 ve 25 yıllık versiyonlar çıkıyor. 2019’da 10 yıllık piyasaya sürülüyor.
Tadıma gelirsek; bir viskide ne kadar çok tat karakteri yani bol aroma varsa o kadar rağbet görüyor diyebilirim. Hem yoğun is hem yoğun vanilya ve meyve tatları, her yudumda evet evet tadı şuna benziyor, yok ya buna benziyor dediğiniz karakterde. Bir o duvar vuruyor bir bu duvar, yeşilçamda araya alınıp bir güzel dayak yiyen adam gibi ağızda dönüyor tatlar.
Kokusu yoğun isli, yosunsu, şekersi, bal, kuru meyve kokuları da geliyor. Tadı ile kokusu çok benzer, önce bol isli bir tat sonra vanilya, kuru üzüm, biraz durup gitmiyor hepsi kendini hissettiriyor. Uzun bitişi var, şeker, vanilya ağızda kalıyor.