Weihenstephaner Vitus Bira
Weihenstephaner Vitus weizenbock tipi bir bira.
Bock Almanya kökenli genelde sert lager (endüstriyel biralar lagerdir, Efes Pilsen’in pilsneri de lager tipi bira, maya alttan eklenir ve soğuk ortamda fermantasyon gerçekleşir), bazen ale (craft bira, ev tipi biralardır, yine geleneksel Avrupa biraları da ale – eyl diye okunur – biralardır, maya üstten eklenir ve oda ısısında fermantasyon gerçekleşir), en azından “weizenbock”lar da ale oluyor Detay bilgi için bakınız -> Viski Üretim Süreci – Mayşeleme, Fermantasyon.
Bock biraların farklı alt tipleri var; Maibock (Mai mayıs demek oluyor ve civar aylarda üretilip, bol şerbetçiotlu oluyor ve bahar festivallerinde tüketiliyor), Doppelbock (duble bock demek ve daha maltsı), weizenbock (%40 ila 60 oranında buğday maltı içeriyor), eisbock (buzlu bock oluyor ve dondurulup buzu ayrılarak daha yüksek alköllü bira elde ediliyor).
Ne demiştik, weizenbock içerisinde tahıllarda buğday oranı %40-60 arasında oluyor. Koyu Münih arpa maltları kullanılıyor ve üstten fermantasyon sağlayan buğday mayaları ile mayalanıp, doppelbock kadar alkol oranında üretiliyor. Yani yüksek alkollü, maltsı, meyvemsi, buğday tatlılığında ve filtrelenmediği için maya tadı içeriyorlar.
Weihenstephaner Vitus, kendi tanımlarına göre açık renkli, baharatsı bir bock, özel mayalar kullanılmış ve kremsi bir köpüğü var. Meyvemsi kokusu ve kuru kayısı aroması yanında narenciye ve muz aromaları da içeriyor. Bu yüzden tipik bock gibi değil de daha çok buğday birasına yakın tatlar içeriyor. Kırmızı et, güçlü aromalı peynirler ve tatlılara iyi bir eşlikçidir.
Peki bana göre?
Yarım lager, yarım buğday birası harmanlanmış gibi. Arada kalmış. Önce Weihenstephaner sonra lager ile devam etmeyi tercih ederim. Muz ve narenciye aromaları hakim ama buğday birası kadar tatlı karakter yok, açıkçası kuru kayısı ve baharatsı notaları çok hissedemedim.