Guinness Bira – Drought Stout
Stout bira ile başlayalım
Guinness stout türü bir bira. Siyah bira çeşitlerinden ikisi porter ve stout. Bol kavrulmuş malt ya da ham arpadan yapılıyorlar ve üstten fermante olan ale türü biralar. Maltlama hakkında detay bilgi şurada; Viski Üretim Süreci – Maltlama. Porter işçilerin sevdiği biraymış, ilk zamanlar tatlı karakterde olsa da sonradan sertleşen tadıyla iyi bir karın doyurucu olmuş. Güya sert porterlara stout porter denilmiş sonra ismi stout olarak kalmış. Porter türünün İrlanda versiyonu stout diyenler de var. Stout biralarda malt bol kavrulduğu için çifte kavrulmuş kuruyemiş ve kahveyi andıran bir tatta oluyor.
Temelde porter maltlanmış arpadan, stoutlar maltlanmamış arpadan yapılır ve kahve aromaları stoutlardan daha yoğun alınır.
Bira Köpüğü ve Guinness Topu
Guinness elinize geçerse kutuyu şöyle bir sallayın yavaşça, içindeki plastik topu hissedersiniz. Burada biradaki köpüğü anlatmakta fayda var. Bira bardakta içilir, üzerinde sürekli bir köpük tabakası olması “iyi biradan” beklenen bir özellik. Bu köpük şişeden içilirse tüm gaz mideye gider ve midede şişkinlik yapar. Ayrıca köpük biranın soğuk kalmasını da sağlar.
Birada köpük aslında karbondioksittir. Bu da iki şekilde oluşabilir; şişelerken filtreleme ve pastörizasyon yapılmaz ve bir miktar maya bira içinde kalır, az şeker eklenir ve kapak kapatılır. Mayalar çalışmaya devam eder ve şekeri tüketerek karbondiyoksit oluşturur, gaz şişeden çıkamaz ve kapak açılana kadar birada çözünür. İkinci yöntem ki fabrikasyon biralara uygulanır, şişelemeden sonra karbonsiyoksit basılır ve kapak kapatılır.
Bir iiiiiihtimaaaal dahaaaaaa var o da …
Guinness’de bir tül gibi ve ince baloncuklu köpük var. Bunu sağlamak için kutu içerisinde bir plastik top var ve kutu açıldığında azot açığa çıkarak hem kremamsı bir görüntü hem bira üstünde sürekli bulunan ince bir köpük tabakası oluşuyor. Böylece kutudan içmek istediğinizde üstte bir köpük tabakası yakalanmış oluyor.
Biraz Tarih ve Guinness Karakteri
Dünyada en çok bira tüketenler Çekler, ikinci İrlandalılar. İrlanda için bira çok önemli ve İrlanda stout biralar ile anılıyor en büyük sebebi de Guinness diyebiliriz. Arthur Guinness 1756’da Dublin’de Liffey Irmağı yakınında bir su kaynağını 9000 yıllığına yılda 45 sterline kiralıyor. Tarihte kayda değer gayrimenkul geliştirme projelerinden biridir heralde. Kurduğu fabrika 1880’da dünyanın en büyük bira fabrikası olmuş.
Hem tat hem rengini kendine özgü malt kavurma tekniği ile elde ediyor. Yanmasına olanak vermeden çikolata ve karamelsi tadı ve siyah rengi verecek şekilde kavruluyor. Guinness tatları yakalamak için Almanya, Avusturya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, ABD ve Yeni Zelandadan gelen altı farklı şerbetçiotu kullanıyor.
Tadım
Guinness’i seven seviyor, sevmeyen sevmiyor. Açıkçası bizim bol tükettiğimiz Efes, Tuborg gibi lager biralar dışında biralar sık tüketilmiyor. Arada bir içenler için tercih sebebi oluyor.
Guinness siyah renkte, tül gibi açık kahve köpüğü var. Kavruk tatlar var belki kahve ayrıca malt aromalı. Starbucks günlük filtre kahveyle az süt eklenmiş ve içine karamel eritilmiş gibi. Acılık ve malt tatlılığı yerinde. Ha bir de %4.2 alkol oranında.