Yazdan kalma son günlerde iyi gider: MALDİVLER
Her ne kadar başlık ‘yazdan kalma son günlerde iyi gider’ olsa da Maldivlere gitmeyi düşünenler için aslında tam mevsimi yeniyeni gelmekte… Muson ikliminin hakim olması ve ekvatora yakınlığı nedeniyle Maldivlerde en favori mevsimler; Ekim-Nisan olarak belirlenmiş. Bu zaman aralığı dışında gitmişseniz/ gidecekseniz,hergün en az bir saat kesintisiz yağan yağmurdan kaçmak mümkün değil.. Zaten otellerde bu kaçınılmaz yağmuru tamamen kabullenmiş; otel odasında, restoran çıkışında, yürüyüşyolunda, plajda sizin için olası yağmura karşı hazırlanmış şemsiyeler bulunmakta..
Maldivlerle ilgili genel bilgi merak edenler varsa; bknz http://tr.wikipedia.org/wiki/Maldivler … Benim yazım tatilcilere:)
Öncelikle Maldivler vizesi için uçuşsırasında dağıtılan ‘immigrasyon kartı’nı doldurmanız yeterli. Karşılığında pasaportunuzda çok sevimli bir amblem yer alıyor
Maldivlerde 110 adet otel ada bulunmakta, tripadvisor aracılığıyla biz bunlardan birini seçtik ve gayet de memnun kaldık (http://www.kurumba.com/). Otel seçiminde dikkat edilecek en önemli nokta ‘herşey dahil konseptli’ olması, çünkü adada otelin restoranından başka bir cafe, bar, market vs. hiçbirşey yok ve ekstradan her fiyat gayet pahalı…Ki plajda, gün batımında tropik kokteyllere hayır demek oldukça zor.
Male havaalanına gelir gelmez hissettiğiniz ilk şey; tüm vücudunuza yapışan ve tatil boyunca sürekli senle birlikte olan yoğun nem katmanı… Ama havaalanından dışarı adımınızı atar atmaz karşılaştığınız manzara karşısında, ne 8 saatlik yolculuğun yorgunluğu ne de nemin yarattığı rahatsızlık kalıyor.
Fotoğraf makinemizin sürekli yere düşüp kumlarla haşırneşir olmasına rağmen Maldivlerin havasından suyundan olsa gerek tüm fotoğraflar birbirinden güzel çıkıyor..( fotoğraflarda hiçbir renk ayarı yapılmadı, gerçekten masmavi bir deniz, gerçekten bembeyaz bir kumsal:))
Otel odası seçiminde ille de orda burada maldivler fotoğraflarında sıklıkla gördüğümüz deniz üstü bungalowu olsun diye kasmayın, adanın her yerinde denize girebileceğinizi düşünürseniz, uyurken de denizin üzerinde olmayıverin canım. Bizim kaldığımız oda (ki otelin en ucuz odası) plajın ortasında yeralan ve kapısı bembeyaz kumsala açılan minik bir ev havasındaydı.
Maldivlerde gezilecek, görülecek yerler diye bir durum söz konusu değil çünkü otele adım atar atmaz ve takip eden tüm günlerde tek yaptığınız ve yapmak isteyeceğiniz şey DENİZ&KUM&GÜNEŞ’ in tadını çıkarmak oluyor…Belki gezmek için tek günlük Maldivlerin başkenti olan Male turu yapılabilir ama Male’de rehberin tek yaptırdığı şey (Müslüman bir ülke olduğu için) cami gezdirmek. Üstüne üstlük şehir gezilerinde o sıcaklıkta bayanların nispeten kapalı kıyafetler giymesi tavsiye ediliyor, böö :-P.
Yukarıdaki fotoğrafta mavi yazılı minaresi olan Hukuru Miskiiy Cami, Maldiv adaları üzerinde inşa edilmiş en eski cami olması (1956) ve caminin deniz kabuklarıyla süslenmiş dış duvarlara sahip olması açısından enterasan olabilir tabi.
Şehirden birkaç manzara daha; (şehir gerçekten biras pis gibi gibi).
Yine de hediyelik eşya almak ve hayatınızda görmediğiniz şekillerde-enfes tatlarda meyvelerden tatmak amacıyla pazara uğramak için belki yarım gününüzü ayırabilirsiniz.
Maldivlerde, ben adalarda sıkılırım diyenler için, genelde “su” temalı birçok aktivite bulunmakta. Gece balık tutma turlarından, uçakla fotoğraf turuna, denizaltı gezintisinden, envayi çeşit scuba-diving programına birçok aktiviteye kaldığınız adadan kolayca erişebilirsiniz. Zaten bir kez scuba diving yaptığınızda, sadece yüzmek size çok sıkıcı gelmeye başlayacak Hint okyanusunun renkli denizaltı fauna ve florasını kayıt için, mutlaka sualtı kameranızı yanınıza almayı unutmayın!!! Biz fotoğraf makinemizi otel mağazasında bulduğumuz sualtı kılıfı ile sualtı kamerası haline dönüştürüverdik (fiyatı 50 dolardı). Hatta maldivlerde adanın göbeğinde Ukraynalı ancak Türkçe konuşan bir mağaza çalışanı bize nasıl monte edebileceğimizi kolaylıkla anlattı. Bu arada scuba diving mevzusu açılmışken; lagün maldivler tatilindeki en önemli olay, lakin küçük köpecik balıkların arasında yüzdüğümüzü düşünürsek lagün olmasa büyükleride yanıbaşımızda olabileceği söyleniyor
Ayrıca üşenmeyin ve tüm adayı turlayın, müthiş doğasını keşfedin..
Maldiv Adalarının, 10-15 yıla kadar iklim değişikliğinin bir kurbanı olarak tamamen sular altında kalabileceği gerçeğini göz önünde bulundurursak varsa fırsatınız ( yani $$$) gidin bence bi an önce.