Varım Bira
Konu serinlemek mi, lezzetli bir içkiden keyif almak mı, sarhoş olmak mı, bir tane içip kalkmak mı, yemek yanında eşlikçi olsun mu? Bunlar göre seçtiğiniz içkiler değişir tabi. Peki Varım Bira nedere duruyor?
Hepimiz biliyoruz alkol tarihi boyunca din, dil, ırk, yönetim şekli, zenginlik fakirlik farketmeden alkol devletler için güzel bir vergi kapısı olmuş. (Detay için bakınız -> Alkol Tarihi). Tabi ekonomik kötüye gidiş Türkiye’de alkolün üzerine daha büyük bir baskı oluşturuyor, din temelli politikalar de fazladan yük yaratıyor.
Üreticiler de kendilerine özgü çözümlere gidiyorlar. Örneğin düşük alkollü biralar burada bir çözüm. Efes grubunda Marmara Gold, Tuborg Grubu’nda Skol Bira zaten piyasadaydı. Yakın zamanda Efes Grubu bir ürün daha çıkardı; Varım Bira ve Varım Limon Aromalı.
En baştaki soruları neden sordum?
Varım Bira 45 cl. Şişe ve teneke biralar genelde 50 cl’dir. Yani Varım normalin %10’u daha az. Alkol oranı da Varım’da %4.1, genelde biralarda %5. Bu yazıyı yazarken Efes Malt 14 TL, Varım 11 TL. Şimdi birkaç yüzde oranı, içler dışlar çarpımı derken siz hesaplayın durumu.
Hadi ben hesaplayım 50 cl 3 bira içmek yani Efes Malt, Bomonti, Tuborg Gold ile vücuda giren alkol miktarı 4.16 kutu Varım Bira ile aynı miktarda. Eğer konu sarhoş olmaksa bu işe hiç girmeyin, astarı yüzünden pahalıya geliyor.
Ama çok terlemişsin, yorgunsun biraz da az yemişsin o gün, hop açın bir tane için. Yurtdışında düşük alkollü biraların araç kullanabilmek için pazarlandığı oluyor ama araç kulanmak için önerilen hiç alkol almamak olmalı. Genelde yaz vaktinde 33 cllik biralar tercih edilir çabuk ısınıyor diye belki bu yüzden de tercih edilebilir.
Tadımına gelince şerbetçiotu az yani acılık oranı düşük, alkol oranı da düşük demiştik zaten, rahat bir içimi var. Sonuç haftasonu yorulmuşum, terlemişim, araç da kullanmayacağım, o zaman güzel bir serinletici.