Uçağı terk etmek- SKYDIVE EFES/SELÇUK
Ben ve Selçuk gaza gelip uçalım dedik ve İzmir Selçuk ilçesinde ki SKYDİVE EFES’i (ülkedeki tek paraşüt okulu) gözümüze kestirdik. Hemen kendileri ile iletişime geçtik. Sene içinde sayısı değişmekle birlikte 15 e yakın kurs açıyorlar kursların süresi 10-14 gün civarında ama değişkenlik gösterebiliyor. Bu kursun haricinde Skydive EFES’te sadece tek seferlik tandem atlayışı yapmak, sertifikanız varsa imkanlarından faydalanıp atlamakta mümkün.
Kursa katılmak için 5 doktordan imzalı UÇUS VE ATLAYISA ELVERISLIDIR ibareli sağlık raporu(50-60 lira), 6 foto, nüfus cüzdanı fotokopisi yeterli. Kurs HSD başlangıç kursu diye geçiyor(yer eğitimi, tandem atlayış, 2 eğitmenle 3 atlayış ve kamera çekimi dahil) 2000 lira bir kurs ücreti var. Uygun tarihe rezervasyon yaptırıp(hızlı doluyor elinizi çabuk tutun/rezervasyon grupları 3 kişilik oluyor.) kurs ücretinin yarısını erkenden ödedik ve eylül ayını bekledik. Gitmeden önce Selçuk kent merkezinde bulunan misafirhaneden yerimizi ayırttık. Eylül ayında kalan taksiti de ödeyip kıvama geldik.
Uçakla gelmek isteyenler onur air ya da atlas jeti kullanırlarsa daha uygun olabilir. Kendi servisleri var Selçuk ilçe merkezine getiren. İzmir havalimanından Selçuk’a giden trenlerle ulaşım sağlanabilir. Biz Anadolu jet kalitesi! ile uçtuğumuzdan (ucuz bulunca bakmamıştım açıkçası diğerlerine:S) treni tercih ettik. Tavsiyem Selçuk ilçesine otobüsle gelmek ve gelirken aracın bagajına bisikletinizi atmanızdır. İlçe merkezi ile atlayışları yapacağınız havaalanı arası 3 km, deniz vs 10 km başka yerlere gitmek isterseniz en kralı 50km:D yani bisiklet candır. Trene gitmek için 600 metre belki biraz fazla yol var tek yön 4,5 lira. Tren dolu geldiği için sağda solda yere oturup Selçuk ilçe merkezine geldik. Misafirhane THK aracılığı ile gelenler için kişi başı 25 lira 2 kişilik oda rahat sıkıntısı yok. Bina giriş anahtarı ile birlikte tutuyorsunuz odayı kafanıza göre takılıyorsunuz sonrasında. Selçuk havaalanı için servisler tam otogarın oradan havaalanı yolu kavşağın tarafından kalkıyor. Minibüsle gitmek isteyen 2,5 lira ama ana yoldan inip yürümeniz lazım.
Foto 1: Selçuk ilçe merkezi, havaalanı ve efes tarihi kentinin konumlanışı
Foto2: Selçuk ilçe merkezi önemli kullanımlar
Foto3: Selçuk havaalanı
Skydive EFES mekanı bir tarafında kafe oturma grupları(kafe de paraşüt okulu gibi donanımlı ve lezzetli) vs vs… diğer tarafta ise paraşütçülerin paraşütle ilgili işlemleri yaptıkları, serdikleri, teknik işleri hallettikleri bölümden oluşuyor. Ekip son derece profesyonel ve disiplinli, teçhizat son derece kaliteli, kapasite düşük olsa da gerekli her türlü donanıma sahip bir mekan. Ülkede tek olması dolayısı ile ünlü isimlerle karşılaşmanız olasılık dahilinde. Yani Hayko Cepkin ile bumpfist yapıp, Can Bonomo ile birlikte uçaktan atlayabilirsiniz. havaalanına girerken Expendables 2 filminde kullanılan uçağı yakından görmenizde mümkün.
Gelelim asıl olaya “uçağı terk etmek”. Kursumuz Hızlandırılmış Serbest Düşüş eğitimi(AFF Accelerated FreeFall) dünya çapında geçerliliği olan sertifika sisteminin ilk aşaması. Bu aşamayı geçen kişi AFF A sertifikası için gerekli atlayışları ve uygulamaları yapıp dünyanın her yerinde atlayış yapabilmek için gerekli sertifikayı alabilir. Kurs kapsamında ilk 2 gün teorik eğitimler ve yer alıştırmaları ile geçiyor. Ekipman tanıtımı, uçak prosedürleri-acil durumlar, düşüş pozisyonu, stabilite, iletişim, paraşüt kontrolü ve tüm süreçte oluşabilecek arızalarla ilgili teorik bilgileri kafanıza kazımanız sizden bekleniyor. Bu bilgiler atlayış öncesi yazılı olarak soruluyor ve belli puanları almanız gerekiyor tandem sonrası atlayışları yapabilmeniz için. Özellikle arızalar bölümünde tam puan almanız gerekiyor. Ek olarak yukarıda yapacağınız hareketlerle ilgili belli bir kas hafızası oluşturana kadar yerde idman yapmanız gerekiyor. Hocaların profesyonelliği aşağıdaki duruşunuza göre yukarda nasıl duracağınızı noktasına kadar anlatmayı da kapsıyor. Dolayısı ile bu hareketlerle ilgili elinizden geldiğince kas hafızası edinmek sizin faydanıza olacaktır. Uçaktan çıkış, serbest düşüş, paraşüt açmak, paraşüt kontrolü, yere iniş aşamalarında yapacağınız her hareketi yerde pek çok kez tekrar ediyorsunuz. Yerdeki eğitimin ilk aşaması burada bitiyor. Sonrasında(3. gün) aff eğitmenlerinden biri ile birlikte bir tandem atlayışı yapıyorsunuz.
Bu atlayış özellikle önemli, paraşüt sporuna devam edip etmeyeceğinizi genelde burada belirliyorsunuz tabiri caiz “yiyor/yemiyor”:D. Net bir anlatımı kimse yapamaz sadece süreci anlatacağım:D 10 kişilik uçağa binip eğitmeniniz bacakları arasında 12000 feete çıkıyorsunuz(1 feet 0.3048 metre) eğitmeniniz bağlantıları yapıyor ve kenetlenmiş oluyorsunuz. Sonrasında uçağın kapısı açılıyor gelen gürültü ile birlikte o çokça bahsedilen “YUSUF” ile tanışıyorsunuz. Kapı açılmadan yusufla tanışmanız durumunda eğitmeniniz ile diyaloga geçin. Yusuf ile olan diyalogunuz bu andan sonra git gide artıyor uçaktan atlama anında artık en yakın arkadaşınız olmuş oluyor, sonrasında ne dediğini bile duyamıyorsunuz. Genelde son atlayan siz(tandemciler) oluyorsunuz, eğitmenin komutu ile kapı ağzına geliyorsunuz. Sonrasında komutla uçağı terk ediyorsunuz:D yani nasıl denir işte açık kapı hop dışarıdasınız bildiğin giden uçaktan atlamak işte:D. HSD öğrencisi olarak tandem atlayışı ile turistik tandem atlayışı farklılık gösteriyor. Biz öğrenci olarak atladığımızdan serbest düşüş pozisyonu, farkındalık ve komutları uygulama gibi yerde yaptığımız çalışmaları yukarda tekrarlıyoruz. 6000-5000 arasında paraşütünüz açılıyor süzülme başlıyor ve Yusuf uzaklaşıyor. Eğitmenle diyalog ilk kritikler ve bu sefer süzülüş çalışmaları başlıyor. Eğer hafif mideli iseniz midenize hakim olmaya dikkat edin. Özellikle spirale girip yüksek hızda dönüş sırasında bu güzel etkinliğe gölge düşürmek istemezsiniz. Sonrasında yerde pek çok kez çalıştığınız şekilde iniş paternini takip yere iniyorsunuz.
4. gün ise yerde ve havada aldığınız eğitimleri uygulama günü. Gelir gelmez malzeme tedariki, hazırlıklar kontroller siz yukarda iken sizi telsizle yönlendirecek eğitmeninizden hızlı bir tekrar derken bir bakmışsınız uçaktasınız ve sağınızda solunuzda sizinle birlikte atlayacak eğitmenleriniz ile yükseliyorsunuz. Eğitmenleriniz tekrardan hem komutların üstünden geçecekler hem de kontrolleri yapacaklar sonrasında ilk atlayışta olduğu gibi ve onlarca kez yerde tekrar ettiğiniz gibi uçağın kapısına gelip bu sefer sağınızda ve solunuzda birer eğitmenle birlikte senkronize şekilde atlayışınızı gerçekleştireceksiniz. Açışa kadar iki eğitmenle birlikte eğitmenlerin komutlarına uyarak süzülecek paraşütü açacak ve eğitmenlerinizden ayrılacaksınız. Sonrasında yer eğitmeni ile başbaşasınız. Eğitiminiz devam ettiği süre boyunca önce tek eğitmen sonrasında ise tek başınıza atlayışlar yapacaksınız artık gerisi size kalmış.
Eğitim süresince ilgili, alakalı, laf dinleyen ve disiplinli bir çalışma sürmeniz önemli, parasını verdim patron benim modu ile çalışan bir yer değil. Kontenjan çok sınırlı, hava şartlarına bağımlılık üst seviyede, ek olarak ucağın 1 hafta müsait olmaması gibi durumlar söz konusu olabiliyor(bizim başımıza gelen.) ilgili ve alakalı onlarca kişi varken çeşitli sebeplerle size gereksiz zaman harcandığı düşüncesi eğitiminizin bitmesi anlamına gelebilir. Turistik tandem atlayışı düşüncesinde olanlar için bu yazıdaki eğitim mekanizması yok dolayısı ile daha rahat bir süreç.
Eğitime devam edip sertifikayı almak ciddi zaman ekonomi ve irade gerektiriyor, ister tek tandem olsun ister eğitiminizi ilerletip farklı farklı branşlarda ilerleyin ne yaparsanız yapın uçağı terk edince yaşanılan deneyim, alınan haz tarifsiz ve mükemmel, halen hayalmiş gibi. İlk bir iki akşam yatana kadar ben ne yaptım modunda kendi kendime soru soruyordum.
Bu yazıda bir gezi etkinlik sürecini anlatmaya çalıştım şöyle zevkli böyle güzel gibi şeyler deneyene kadar palavra 😀 resim ve video ise youtube da bolca bulunabilir. Bence serbest düşüşü herkes en az bir kez denemeli. Hazır gitmişken Selçukta bulunan efes ve kent içindeki tarihi mekanlarıda gezersiniz uygun zamanlarda ama çokta önemli değil:D
Görsel olarak eksiklik hissedenler için skydive efeste yapılan bir tandem atlayışı videosu
{youtube}FRTYFmqUcVU {/youtube}
bu görüntüde turistik tandem atlayışı yapan bir arkadaş için epeyi detaylı çekimler var mekan uçak atlayış konuş nedir nasıldır görselleştirmenizde yardımcı olacaktır.
Teşekkür kısmı:D
Tüm yer eğitimi veren hocalarımıza, orada bizlere yardımcı olan görevli personel ve bizden tecrübeli gençlere ama özellikle; Selçuk’la birlikte tandem atlayan Mustafa hocamıza, benimle birlikte tandem atlayan ve sonrasında atlayışlarıma eşlik eden Muammer hocama, kafama vura vura komutları yapmamı sağlayan Erdinç hocama, her atlayışta yere sağ salim inmemi sağlayan Vedat hocama teşekkür ediyorum. Görüşmek üzere:D