Güneyin Başkenti Nanjing – Çin -2016
Nanjing’de nerede kalınır?
Konaklama konusunda Çin çok ucuz bir ilke değil.Bu durum Nanjing içinde geçerli.Ortalama hotel fiyatları 80-100 dolardan başlıyor.Hatta bazı hoteller de kalabilmek için sadece paranızın olması yetmeye bilir, , nedeni ise “güvenlik” yabancı turistlerin pek te kabul edildiği bir yer değil ne yazık ki. Bu arada gezmeye aileniz ile gelmediyseniz Hostellerde kalmanızı tavsiye ederim,bu sayede hem yeni insanlarla tanışıp, hemde o kaldığınız bölge hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. İletişimin çok önemli olduğu Nanjing’de, hostel çalışanlarının çoğunluğu iyi derecede ingilizce biliyorlar. ( Küçük bir ip ucu isterseniz)Tripadvisor, booking.com gibi internet sitelerinden o şehirdeki hostelleri çok rahat bulup rezervasyon yapabilirsiniz.
Nanjing’e gelince nerelere gidilir.
Nanjing’e gelmişken temiz orman havası almak ve uzun yürüyüşler yapmak isterseniz ”Mor dağlar’a uğramadan gitmeyin diye öneririm. Ormanın hemen giriş kapısın de 25 Yuana, bisiklet kiralaya bilir ayrıca ormanın güney kısmında kamp yapılan göleti ve çevresini de görebilirsiniz.
Nanjing katliam müzesi
Nanjing ismini duyunca ilk akla gelenlerden biri, Nanjing de gerçekleşen büyük katliam.1937’de Japon ordularının Nanjing’i ele geçirdikten sonra, altı hafta içinde, 300.000 Çin’liyi öldürmüş, öldürmekle kalmamış ölü bedenler üzerinde akla gelebilecek her türlü iğrenç işkenceleride yapmaktan geri kalmamışlar. Nanjing katliamını anlatmak için Çin’liler öylesine devasa bir katlima müzesi yapmışlar ki, katliam sürecinin başlangıcından tutunda sorumluların cezalandırılmasına kadar her türlü detayı ziyaretçilere gösteren başarılı bir müze oluşturmuşlar. Müzenin girişinde büyük harflerle 300.000 rakamının göze çarpmasıda bu çabanın ilk sonuçlarından. Tarihte ki bu büyük katliamı, unutturmak istemediklerini ziyaretim sırasında gruplar halinde müzeyi ziyaret eden ilköğretim öğrencilerini gördükten sonra dah iyi anlamıştım.
Nanjing katliamında Japon subaylar, kılıçlar ile kelle kesme yarışı yapıp başarılı olabilmenin ilk şartı olarakta, en az 100 kelle kesme şartı koymuşlar, kesilen insan kafalarını ise tellere asıp sergiliyorlarmış. Sayıları 60.000 bulan Çin’li kadına tecavüz olaylarıda tarihte ki yerini almış bilgiler arasında geçiyor, Savaş mağduru on binlerce Çin’li kadın, onurlarını kurtarabilmek için intihar etmiş. Gerçekten müzeyi gezerken, insanın tüyleri diken diken oluyor, insanoğlu bu kadar canileşebilirmi diye düşünmektan kendinizi alamayabilirsiniz tıpkı benim gibi.
Müze çıkışındaki kapıda da İngilizce ve Çince olarak “Bu katliam bağışlanabilir ama kesinlikle unutulamaz” diye yazıyordu. Bu arada hemen katliam müzesi ile ilgili bir kaç önemli notu da vermeden geçmek istemiyorum. Müze, Pazartesi günleri kapalı, hafta sonları da hem şehir dışından gelen gruplar hem de hafta sonu olduğu için çok kalabalık oluyor, bundan dolayı çok rahat gezip inceleme şansınız olmayabilir, o yüzden eğer imkanınız varsa hafta içi bir gün müzeyi gezebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsiz olup, 2 numaralı metro hattı ile Yunjinlu istasyonundan gidebileceğiniz bilgisinide eklemeden geçmek istemiyorum.
Zhonghua Kapısı
Nanjing’de gezilecek yerlerden bir diğeri ise ” Zhonghua kapısı” diye adlandırılan Çin’in en büyük kale tarzı şehir kapısıdır. 700 yıl önce yapılan bu ünlü kapıya giriş ücreti 25 yuandır.Sur şeklinde olan bu devasa şehir kapısının üstüne çıkarak etrafa göz atınca Nanjing’in yeni ve eski binalarının nasıl iç içe geçtiğini görüyorsunuz. Zhonghua kapısından sonra şehrin en turistik yeri olan Fuzioma’ya da gittim. Buraya Line 3 metro hattı ile ulaşabilirsiniz. Burada Çin’e özgü hediyelik eşya satan birçok dükkan bulabilirsiniz, özellikle benim favorim kemikten yapılan doğal taraktı. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 50 yuan civarinda idi, bu arada hazır gelmişken Konfüçyüs tapınağına da uğramadan geçmeyin derim. Etrafında nehirler olan tapınağın içinde Konfüçyüs’ün büyük heykeli var, ziyaretçiler girişten aldıkları mumları heykelin önünde yakıyorlar, tapınağın içine girince çalınan müzikler ve atmosfer ile insan kendini çok rahat hissediyor.Çin’de Konfüçyüs diyince akan sular duruyor. Konfüçyanizm Çin’liler arasında en yaygın öğretidir.
Jiming Temple
Nanjing’deki en eski budist tapınaklarından biri Jiming Temple
3 numaralı metro hattı ile Jimingsi istasyonundan inip buraya ulaşabilirsiniz. Tapınağın içinde yaşıyan budist rahipler var.Tapınağın girişinde tütsü ve mum satıyorlar, ziyaretçiler tapınağın üst katında bulunan kısımda mumları yakarak dua ediyorlar. Jiming Temple, Nanjing’in en eski yerleşim yerleri arasındadır.Tarihi Çin evlerini ve birbiri içine geçmiş otantik Çin mahallerini görmek isterseniz, tapınağın kuzey kapısındaki yolu devam ettiğinizde yerli insanların yaşadığı bu mahalleye de ulaşabilirsiniz.
Zifeng Tower
Yüksek binalar denildiğinde akla hep Amerika veya Avrupa gelir. Büyük gökdelenler yüksek katlı binalar, artık bu yüksek binaları uzakdoğuda görmek te mümkün. Nanjing’de bulunan Zifeng Tower Dünya’nın en yüksek 7. Çin’in ise 2. yüksek yapısıdır. Nanjing Greenland finans merkezi olarakta bilinen bu bina 450 metre yüksekliğinde ve toplamda 89 kattır. Nasıl gideceğiniz sorusunun cevabı da metro hattı ile Gulou istasyonundan inip buraya gitmektir. Giriş ücreti 60 yuan eğer en yüksek noktaya çıkmak isterseniz ekstradan biraz daha para ödemeniz gerebilir. Nanjing’e gelmişken kesinlikle buraya uğramdan gitmeyin derim.
Nanjing’de irili ufaklı 50’ye yakın üniversite var. Çin’de üniversiteler ilk kurulurken branşlar halinde açılmış, örneğin 1952 yılında kurulan ve benim de şu an master eğitimi aldığım, Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi, kendi alanında Çin’de sayılı üniversiteler arasında. Üniversitede eğitim gören uluslarası öğrenci sayısı 1000 civarın da. Nanjing’de son 5 yıl da hatırılı sayılır yabancı öğrenci akınına uğramış. Benim de eğitim gördüğüm üniversite de, 1000 tane yabancı öğrenci var. Nufüsun çok yoğun olduğu Çin’de, neden eğitim sorusu sorulacak olursa, buna bir kaç örnek verebiliriz. Bunların başında nispeten Avrupa ve Amerikaya göre daha ucuz olması,Çin’deki üniversitelerin dönemlik ücretleri 1500-2000 dolar civarında.Çin üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilerin, İngilizce ve Çin’ce yi bilerek mezun oluyorlar.İngilizce artık dünya dili ve 1.5 milyar insanın konuştuğu Çin’ceyi de öğrendindikten sonra dünyada ortalama 3 milyar insanın konuştuğu iki dili bilmiş oluyorsunuz.
Nanjing’e dair son ipuçlarımız
Ortalama üç yada dört gün Nanjing gezisi için yeterli bir süredir. Eğer Çin’ce bilmiyorsanız Nanjing’de işiniz zor, İngilizce yada farklı diller pekte konuşulan diller değil, ayrıca bilenlerde İngilizcelerine güvenmeyip yardım etmek istemiyorlar, onun için, gideceğiniz destinasyonların önceden çıktısını almakta yarar var. Nanjing’deki ziyaret edilecek bir çok yer metro hattı üzerinde, metronun olmadığı yerlerde ise ticari taksileri kullanabilirsiniz, taksi ücretleri Türkiye’ye göre yarı yarıya daha ucuz. Şimdi’den 祝你旅游愉快 ( Çin’ce iyi gezmeler )
Çin’den Sevgilerle
Oktay ARSLAN
oktayyarslan@yahoo.com
Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi
Yüksek Lisans Öğrencisi