Gentleman Jack
İÇKİ,  VİSKİ

Gentleman Jack Viski Tadım Notları

Mısır yeni dünyanın tahılı. Domates, patates, kakao, mısır Amerika Kıtası’nın keşfinde önce eski dünyada bilinmiyordu. O zaman kıta Amerikası’nda fermantasyon için tahıl olarak mısır kullanır mantıken. Ki bira ve viskilerde kullanıyorlar.

Amerikan viskisi olan bourbon yasalarla tanımlanmış şekilde en az %51 mısır içermeli, hiç kullanılmamış ve içi yakılmış fıçılarda bekletilmeli gibi gibi gereksinimler içeriyor (ör. Jim Beam, Wild Turkey).

Tennessee’de ise temelde bourbon üretiminin aynı ama farklı bir süreç daha var. Akçaağaç (dizilerde, filmlerde karşınıza gelmiştir belki; akçaçağaç şurubu. O da bu ağacın reçinesi) üstüne henüz viski olmamış alkollü sıvıyı döküp yakıyolar, mangal kömürü gibi bir hale getiriyorlar.

Bu arada ben piknikte kullandığımız kömürü doğadan maden olarak çıkarıldığını sanıyordum, ortaokula kadar. Yaşar Kemal’in Sarı Sıcak Kitabı’nı okuyunca anladım gerçeği. Piramit gibi dizilen odun dalları ve kütükleri tamamen yanmayacak ve tekrar kullanılabilecek ve pişirme yapılabilecek kadar yakarak mangal kömürü üretiliyor. Aynı işlemi Hindistan’da Kobra Çingeneleri yapıyor ve kömür yapıp satarak geçiniyorlar. Bunlara da belgesel, filmlerde denk gelirsiniz belki.

Tennessee’de distile edilip henüz fıçıya konmayan alkollü sıvı önce bu kömürden süzülüyor. Fıçıda bekledikten sonra da en ünlüsü Jack Daniel’s oluyor. Şişelemeden önce tekrar ağçaağaç kömüründen süzdürülürse (Double Mellowed) de Gentleman Jack oluyor.

Gece, gündüz, arabada, otobüste, yemekten önce, sonra canım mütemadiyen bourbon, Jack Daniel’s ve son zamanlarda Gentleman Jack çekiyor.

Kokusu üstü yanmış fırın sütlaç gibi yani bol karamel. Bariz muz kokusu hep alıyorum. Tadı çikolata, pekmez, karamel, kazandibi. Jack Daniel’s’a göre daha az is kokusu ve tadı var. Bitiş; bitmesin ya ama kısa sürüyor.