efes summer blue
BİRA,  İÇKİ

Efes Summer Blue – Limited Edition – Yaza Özel Harman

Efes Summer Blue 2020 yazında Datça’da denize giderken bir bakkaldan yolluk olsun diye alıp çok beğenmiştik. Ankara’ya gelince bulamamıştım. Kışa özel seri bulabilmiştim onunla ilgili yazım burada Efes Winter Blue. 2021 yazında Ankara’da da en azından bence bulunabilir oldu.

Summer blue, Efes’in 50. yıla özel çıkardığı ama sanırım sevildiği için bir süredir daha raflarda olan yaz serisi birası.

Yaz deyince akla ne gelir; düşük alkollü, serinletici, içimi kolay, narenciye notaları hakim olan, hafif tatlı. Efes Summer Blue tam da böyle. Buğday maltından meyvemsi notaları almış, şerbetçiotundan narenciye; belki bir miktar acılığı yüzünden greyfurt tadında ve acılığında ve %4.1 alkollü.

efes summer blue arka
Efes Summer Blue arka etiket

Efes Summer Blue ale türü bir bira. Ale türü biralar oda ısısında fermante olur ve maya mayşeye yukarıdan eklenir. Evde yapılan bira mayaları ale mayalardır, maya kovanın üstüne serpilir ve oda ısısında fermentasyon gerçekleşir.

Bira yapımı için malt (ya da tahıl), su, maya ve şerbetçiotu gerekir. Şerbetçiotu ısırgangiller ailesinden çam kozalağı görüntüsünde çiçekleri olan bir bitki. Dişi çiçekleri sonbaharda toplanıyor, biraya acı (bitter) tadı veren işte bu çiçekler. Çekler ülkelerinde bol yetiştiği için biraya katmayı ilk kez düşünmüşler. Farklı ülkelerde yetiştirilen farklı şerbetçiotları biraya kendine has bir aroma veriyor, bunun yanında biranın çabuk bozulmasını engelliyor. Tabi her biranın bir kulak memesi kıvamı var; az şerbetçiotu tahıl tadının çok gelmesine, fazlası acılığın artmasına neden olur. Şerbetçiotlarının bazıları turunçgil aromalı karakterde oluyor. Efes Summer Blue da narenciye aromasını şerbetçiotundan almış.

Ale biraları şişede hafifçe yuvarlayarak bardağa koymak, dibinde bir miktar bırakıp, dibini ayrı içmek ya da iyice çalkalayıp yine bardağa boca etmek önerilir. Şişeden kafaya dikmenin zevki ise tartışılmaz.