Türkiye'den

Anadolu’dan 3 Nefis Doğa Yürüyüşü ve Şelale Gezisi – 2015

Yakın zamanlarda ziyaret ettiğimiz 3 ayrı enfes doğa yürüyüşü rotasını paylaşmak istiyorum.   Bunları biri Kuzey Ege – Kaz Dağları, biri Güney Marmara- İnegöl, diğeri de Batı Karadeniz – Sinop yöresinden olacak.

1) Sütüven Şelalesi ve Hasan Boğuldu Göleti – Kaz Dağları / Balıkesir

Bu şelale ve gölet Kaz Dağları’nın Ege’ye bakan kısmında yer alıyor. Altınoluk’tan Kaz Dağları Milli Parkı’na doğru döndüğünüzde önce Zeytinli kasabasına çıkıyorsunuz. (Bu kasabada adından anlaşılacağı gibi muhteşem zeytin ve zeytinyağı bulabilirsiniz bu arada) Kasabanın çıkışına doğru milli parka ait bir kulübeye uğrayıp bilgi alabilir, yöreyi daha iyi tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Daha sonra birkaç km’lik yolculuk sonrası şelale ve göletin olduğu yere varıyorsunuz.
Yolda gelirken de göreceğiniz üzere inanılmaz bir doğa ortamı sizi bekliyor. Arabayla çıkılacak yerin sonuna geldiğiniz yerde Sütüven Şelalesi’ni göreceksiniz. Şelaleden yukarı doğru yürüyerek gölete ulaşıyorsunuz. Göletten daha ileriye veya tanımlı başka rotalara doğru yürüyerek bu muhteşem doğanın, yeşilin bin bir tonunun ve buz gibi suların tadını doya doya çıkarabilirsiniz. Ama dikkat edin kaybolmayın 🙂


Sütüven Şelalesi

Hasan Boğuldu ismi aslında çok bilinen bir Kaz Dağları efsanesinden geliyor. Kısaca aktarmak gerekirse, Ovalı Hasan ile dağlı Emine Kaz Dağları’nın Pazar yerinde birbirine aşık olur. Ancak bir ovalı ile bir dağlının evlenmesi görülmüş şey değildir, çünkü bir ovalının dağın zor şartlarına ayak uydurması çok zordur. Emine’nin ailesi ancak bir imtihan sonrası bu evliliğe onay vereceklerdir. Böylelikle 40 kg’lık bir tuz çuvalının ovadan dağdaki köylerine taşımasını isterler Hasan’dan. 5-6km’lik bu yolculukta taşıdığı tuz çuvalının ağırlığına bir süre sonra dayanamayan Hasan gölete düşerek boğulur, buna dayanamayan Emine de kendini bir çınara asar… Sabahattin Ali bu efsanenin öyküsünü yazmıştır, ayrıca 1990 yılında Türk sinemasına da uyarlanmıştır (Hasan – Yalçın Dümer, Emine – Hülya Avşar). Okunması ve izlenmesi tavsiye edilir.


Hasan Boğuldu Göleti

2) Oylat Şelalesi – İnegöl / Bursa

Bursa’nın İnegöl ilçesinden Ankara tarafına doğru 26km gidildiğinde Oylat yol ayrımına geliyorsunuz, buradan da 11km gidip Oylat’a ulaşıyorsunuz.
Oylat aslında kaplıcaları ile ünlü bir yer ve belediyenin izniyle kurulmuş 1-2 otelde konaklama imkanı mevcut. Öncelikle bu otellerde kaplıcaların tadını çıkarmak gerek. (Hemen belirtmek gerek çoğu kaplıca otelinde olduğu gibi ortam çok muhafazakar, kadın-erkek havuzları ayrılmış durumda, bu durumu bilerek gidin derim)
Kaplıcada rahatlamak da güzel ve sağlıklı tabi ama asıl doğanın tadını çıkarmak ve yeşilin içinde kaybolmak gerek. Bunun için otellerin arkasından şelaleye uzanan yolu bularak başlıyoruz.    


Oylat şelalesine giderken yeşilin içinde kaybolmak

 

Akan derenin yanından sağlı-sollu uzayan patikadan biraz yorucu ama oldukça da keyifli bir yürüyüşün ardından (bizim hızımızla yarım saatten biraz fazla sürdü) güzel şelaleye varıyoruz. Patikadayken yol boyu karşımıza çıkan levhalarda şelalenin ne yönde olduğu ve ne kadar mesafe kaldığı sıklıkla belirtiliyordu. Tabi şelaleye yaklaştıkça neye benzediği konusunda merakımız giderek artıyor ve adımlarımızı hızlandırıyorduk. Dönüş yolunda gelirken de gördüğümüz, dere üzerinde kurulmuş şirin bir kafede soluklanıyor, çay-kahve içiyoruz.
Sonuç olarak doğa yürüyüşünü sevenler için çok güzel bir yürüyüş rotası olduğunu düşünüyorum ve tavsiye ediyorum.


Oylat Şelalesi

3)Tatlıca Şelaleleri – Erfelek / Sinop

Sinop’a 30km mesafeden olan Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Şelaleleri’ne ulaşım biraz meşakkatli. Sinop – Erfelek yolunda bir sıkıntı yok, ancak Erfelek’ten sonra bir müddet stabilize yolda gitmek zorunda kalıyorsunuz ki pek keyifli olmuyor. (Erfelek’ten şelalelere giden yol 10 km ama yol kötü olunca 50km gibi geliyor…) Yol Erfelek baraj gölüne ulaşınca biraz daha düzeliyor ve şelalelere gölün yanından kıvrılan yol üzerinden ulaşıyoruz.


Tatlıca Şelaleleri – 1.şelale

Şelalenin girişinden geçtiğimizde önce piknik alanına ulaşıyoruz ve ilk şelale ile hemen orada karşılaşıyoruz. İlk şelale diyorum çünkü Tatlıca Şelaleleri yukarıya doğru basamak şeklinde uzanan 28 tane şelale barındırıyor. Merdivenlerden yukarıya doğru yol almaya başlıyoruz.


Merdivenlerden gölet

Tahta merdivenlerden yapılmış yol ile 8-9.şelalere kadar gidebiliyorsunuz. Şelalelerin tamamını görmek istiyorsanız, şelalelerin merdivenlerinden yürümeniz gerekiyor (bkz. Aşağıdaki fotoğraf).


Yukarıya merdiven şeklinde uzanan şelaleler

Biz özel durumumuz nedeniyle merdivenlerle gidilen yere kadar çıktık ve tam bu alanda kurulan şirin bir kafede çayımızı içip yöre insanıyla sohbet ettik. Bir dahaki gelişimizde en yukarıya kadar çıkacağımıza söz verip aşağıya doğru inişe geçiyoruz.


Yeşilin ve mavinin tonları